Дупнишки ученици участваха в Международен научен исторически симпозиум

Снимка: личен архив

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Дупница, участваха в XII международни Цар-Шишманови дни в Самоков на тема „Памет – Наследство – Култура“, организирани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“.

Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова, ученици от Х – ХII клас с ръководител Маргарита Сапунджиева, учител по история и цивилизации и ръководител на клуб „ИстОрика” представиха своето изследване „Димитър Янакиев Бисеров – Околията – радетел за просвета и книжнина“.

Това е исторически очерк за един от най-дейните възрожденци на Дупница и духовен апостол на Северна Македония до Освобождението, борец за духовна независимост, учител и възпитател, поет, писател, преводач, черковен деец, основател на дупнишкото читалище „Зора“, типичен събирателен образ на възрожденските дейци на просветата и културата.

В навечерието на празника на народните будители 1-ви ноември, тяхната работа има особено значение, напомняйки ни за онзи момент от историята, свързан с духовното ни възраждане.

На форума участваха учени от България, Русия, Македония, Германия, Франция, Унгария, а сред тях се откроиха и нашите възпитаници. Бяха поздравени от доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН и други учени, етнографи, фолклористи и историци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK