Дупнишки ученици отбелязаха края на войната и началото на новата страница в историята на стария континент

Снимка: личен архив

От руините на Втората световна война се ражда нова надежда – идеята за Обединена Европа. Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Дупница, отбелязаха с множество дейности 9. май – края на войната и началото на нова страница в историята на стария континент.

Инициатор на проявите са младшите посланици на ЕП. Тяхна идея бяха постерите, показващи създаването на ЕС, неговите политически структури и визия. Провокираха интереса на третокласниците и рисуваха на асфалт знамената на европейските държави.

"Да опознаем и нарисуваме Европа заедно" бе мотото на тази инициативата. Под палещото обедно слънце малки и големи участваха в интерактивна игра – „Играя и уча за Европа“.

В двора на училището бяха поставени пунктове, а младшите посланици задаваха въпроси на учениците от трети и четвърти клас, за да проверят знанията им за европейските страни. Те получиха грамоти и подаръци, което предизвика много смях и усмивки.

Двата празника – Деня на победата и Деня на Европа отбелязаха съвместно младшите посланици и учениците, изучаващи руски език. Те представиха програма със стихове на руски език, презентация, музика и провокираха гостите с въпроси какво са за нас Европа и европейските ценности.

Поздравиха ги с български песни учениците от Вокална група по проект „Твоят час“.

Робер Шуман казва: „Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство за солидарност“. Учениците вярват в тази максима и смятат, че ако успеем да постигнем това като европейци, Европа ще стане източник за вдъхновение на останалата част от света.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK