Дупнишка гимназистка на международна школа в Русия

снимка: РИО - Кюстендил

Ученичката от Х б клас на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, Кирилка Атанасова Кирилова, премина 9-дневно обучение в Пролетно международно училище в Москва. Заниманията обхващаха теми по руски език, руска история, литература, култура и образование.

Учителката й по руски език Йорданка Зашева отбелязва, че Кирилка има траен интерес към руския език, литература и култура. Момичето изучава руски и в училище, и през последната година посещава квалификационен курс към Руския културно-информационен център в София.

Кирилка участва в етапите на олимпиадата по руски език в продължение на четири години и редовно се изявява във всички извънкласни дейности и национални конкурси, свързани с езика.

Една от последните й изяви бе на Националния конкурс за рецитатори на руски език „Гимнастьорка“ през март 2015 г. През 2010 г. заедно с момичетата от училищната формация „Радуга“ завоюва първо място на Националния фестивал „Бургаски изгреви“.

Кирилка има принос и в изработването на мултимедийни презентации за Националния конкурс „Заедно в ХХІ век“.
Самата Кирилка споделя, че пътуването й е било едно невероятно преживяване. Много е чела и гледала преди пътуването, но „то е като целувка през стъкло“.

Удовлетворена и обогатена е от обученията, възхитена е от посетените места. Силно впечатление са й направили православните храмове, музеят на С. Есенин, Кремъл, оръжейната палата…

„Имаше един много интересен за мен ден, в който видяхме културата на северните народи в Русия, където хората живеят в юрти. Разказаха ни за техните обичаи и присъщия за тях живот. Като цяло мога да кажа, че това пътуване ме накара да заобичам още по-силно Русия, руската култура. Това е една велика държава и с удоволствие бих отишла отново и отново, и отново“, разказва още Кирилка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK