Русия в здравна криза: Няма легла, хората не искат да се ваксинират

Снимка: БГНЕС, архив

Путин одобри в сряда предложението на правителството за обявяване на неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември

Милиони руснаци са изправени пред строги нови ограничения заради COVID-19 от тази седмица след месеци на бавна ваксинация, растящ брой случаи, които доведоха до претоварена система на здравеопазване. Всичко това е в резултат от недоверието към правителството - недоверие, което вкара страната в най-смъртоносната фаза на пандемията досега.

Във вторник кметът на Москва нареди на всички неваксинирани жители над 60 години, както и на неваксинирани хора, "страдащи от хронични заболявания", да останат вкъщи в продължение на четири месеца до края на февруари, тъй като градът се бори с нарастващата криза.

Президентът Владимир Путин одобри в сряда предложението на правителството за обявяване на неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември в цяла Русия в опит да се ограничи последната вълна от пандемията. Висши фигури в страната също започнаха открито да признават, че ситуацията е ужасна, докато руснаците се насочват към мрачна зима.

Русия отчита най-високия си брой ежедневни случаи и смъртни случаи няколко пъти през последните дни и регистрира рекордните 1028 официални смъртни случая в сряда. Експертите посочват изоставащата програма за ваксинация и неуспехът в правителствените съобщения като фактори за нарастването на заболеваемостта, което сега заплашва да наводни болници в цялата страна.

"Мисля, че страната сега изпадна в бедствие", казва пред CNN Василий Власов, руски епидемиолог и бивш съветник на Световната здравна организация (СЗО). "Надявам се, че скоро ще стигнем до определена граница, отвъд която няма да отидем, но това все още е много висока заболеваемост и смъртност. Болниците са претоварени", допълва той, прогнозирайки, че смъртните случаи ще нараснат още преди края на годината.

Съществуват опасения, че официалните данни на Русия не отразяват истинския мащаб на извънредното положение за общественото здраве.

"Човек, който умира от дихателна недостатъчност от COVID, често попада в статистиката като човек, починал от дихателна недостатъчност, но не и от COVID", обяснява Власов. "Високата заболеваемост в Русия се разглежда като знак за провал на държавата и обществото".

CNN по-рано съобщи за загрижеността относно руските служители, които не отчитат данните за смъртта от коронавирус. Руският метод за преброяване не включва част от смъртните случаи в официалната статистика, според която хората са починали "с COVID", но не "от COVID", което не отговаря на препоръките на СЗО.

Правителствените служители започнаха да говорят открито за дълбочината на кризата. Премиерът Михаил Мишустин заяви на среща на работна група по COVID-19 във вторник, че тежестта върху лечебните заведения се увеличава сериозно, докато губернаторът на Орловския регион Андрей Кличков наскоро разкри, че регионът няма капацитет да хоспитализира повече коронавирус пациенти.

"Най-ужасната цифра е, че бяхме подготвили 1854 легла, а днес вече няма свободни легла. Разбира се, ще освободим още, ще търсим варианти. Но в момента няма легла на разположение и това поражда сериозни опасения", каза Кличков по време на живо предаване в Instagram.

Усилията на Русия за намаляване на предаването бяха сериозно възпрепятствани от слабата програма за ваксинация. Само около 30% от населението е напълно ваксинирано, в страна, където се предлагат четири вътрешни ваксини.

Русия има висок процент на скептицизъм към ваксините, според множество проучвания. Проучване на Ipsos през май установи, че намерението за ваксиниране сред неваксинирани хора в 15 страни е най-ниско в Русия (41%) и Съединените щати (46%). А проучване, публикувано през септември от Levada-Center, показа, че 52% от руснаците не са готови да се имунизират.

"Основната причина е недоверието към властите и информацията, която излъчват", казва пред CNN Денис Волков, директор на Левада-Център - неправителствена социологическа изследователска организация. "От самото начало по основните канали се излъчваше противоречива информация: някои казаха, че трябва да се ваксинираш, други казаха, че това е фиктивна болест", обяснява той. "Различни теории на конспирацията бяха разпространени в държавните медии. Нямаше ясно последователно послание от правителството от самото начало."

Волков също предполага, че една ранна руска кампания за популяризиране на собствените си ваксини и омаловажаване на чуждестранните препарати е имала обратен ефект - тя е засилила притесненията на много руснаци относно ваксините като цяло.

"Време е да го кажем откровено: държавата е загубила информационната кампания за борба с коронавируса и да обясни на хората необходимостта от ваксинация", заяви заместник -председателят на Държавната дума Петър Толстой в събота. "Това е факт: хората нямат доверие на ваксината", каза Толстой, цитиран от държавната медия РИА Новости.

Във вторник, когато страната постигна нов рекорд по смъртност от COVID, Кремъл призна своята частична отговорност за ниските нива на ваксинация. "Разбира се, не всичко, което трябваше да се направи, беше да се информира и обясни неизбежността и значението на ваксинацията", заяви говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. "Но в същото време гражданите на нашата страна трябва да заемат по-отговорна позиция и да се ваксинират", добави той.

Някои региони продължават да въвеждат местни ограничения в зависимост от тежестта на местната ситуация с COVID-19. Но досега правителството последователно заявява, че няма основания за обявяване на пълно блокиране.

"Правителството е предпазливо - не иска да разгневи хората, да ги остави без хляб, като затвори икономиката, което ще ги направи още по-ядосани", казва Екатерина Шулман, политолог, пред CNN. "Нацията наблюдава постоянен спад в реалните разполагаеми доходи от 2014 г. насам. Подкрепата и доверието в президентската власт се спускат от 2018 г. Рисковано е да се тласкат хората още повече към ръба", добави тя. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK