Дунав с опасно високи нива на водите

Снимка: Infomreja.bg

По информация на Изпълнителната агенция „Проучване поддържане на река Дунав“ се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на р. Дунав.

Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над  средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над „Железни врата“. 

Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции на ГДПБЗН, е създадена организация и са предприети съответните превантивни действия за информиране на органите на изпълнителната и местна власт, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВИК дружества за очакваните опасни явления.

Същевременно служителите на оперативните центрове при РДПБЗН ще следят актуалната информация за  водните нива, както и за залетите или застрашени от заливането участъци.

Съвместно с органите на местната власт ще се организира наблюдение на речното корито на р. Дунав, както и на критичните участъци, съгласно Плановете за управление на риска от наводнения, защитните съоръжения и всички участъци на дунавските диги.

Ще бъдат приведени в готовност техническите и помощни средства за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране  на наводнения. Същевременно има готовност и за информиране на населението чрез местните средства за масово осведомяване за предприети действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от наводнения и правилата за безопасно  поведение и действия.

Благодарение на предприетите съвместни действия на пожарникари и местната власт на община Карнобат са предотвратени последствия от преливането на язовирите „Екзарх Антимово“ и “Козаре“, след падналия проливен дъжд. Сигналът за това е получен днес към 09.30 часа.  За да бъдат предпазени от наводнение къщи, разположени в ниската част на с. Сърница, са подготвени и разположени 200 чувала с пясък. Няма информация за застрашени хора, загинали и пострадали хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn
loading...