ДСБ: Превърнаха държавна банка в банка на олигархията

Българска банка за развитие (ББР) промени устава си така, че да може да отпуска финансиране на свързани лица и политици. Това твърди в свое официално съобщение ДСБ, подкрепяна от „Да, България“, „Зелените“, ДЕОС и БЗНС.

В съобщението се казва, че ще се отпускат кредити до 150 млн. лева, което всъщност означава, че няма да се обръща внимание на малките и средните предприятия, където кредитите най-често били под 1 млн. лева.

„Държавната банка, финансирана от нашите пари, вече си позволява да финансира политици като Георги Гергов и подобни корпулентни кредитоискатели“, подчертават от ДСБ. И посочват, че това ще се случва под едноличното ръководство на директора на ББР Стоян Мавродиев, който е назначен там от ГЕРБ и „с мълчаливата помощ на БНБ“.

Затова от ДСБ настояват веднага да се промени УС на ББР, както и уставът ѝ, за да работи банката с българските предприемачи. „Тази банка трябва да дава кредити максимум до 1 млн. лв на един бизнес, както и да дава кредитни линии и гаранции на другите банки за финансиране на малки и средни предприятия“, убедени са десните.
 
„Точно коя българска банкова система кандидатства да влезе в Единния европейски банков надзор или в пък в Еврозоната? С кое свое действие БНБ и правителството на ГЕРБ ни приближават към клуба на развитите европейски държави? Може би с Мавродиев като банкер и с Гергов като длъжник?
 
Как ГЕРБ и финансовият министър Горанов защитиха парите на данъкоплатците, вложени в капитала на ББР, и гарантиращи пасивите на държавната банка, чиито активи се влагат в корпулентни олигарси“, питат от ДСБ.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK