Дружество „Майчина любов“ ще почете рождения ден на Лили Шмидт

Снимка: Личен архив

Кюстендилската медицинска сестра, която накара германците да правят дарения за бедстващите в първите години на демокрацията кюстендилци и да я нарекат „швестер Лили“ заради нейното милосърдие към нуждаещите се, е родена в първия ден след пролетното равноденствие – 22 март, през 1925 година като Лиляна Ангелова.

Почетен гражданин на родния си Кюстендил и носител на високи държавни отличия в Германия и в родината си, Лили Шмидт вписа името си в най-светлите страници на благотворителността и остави висок пример за милосърдие и човеколюбие.

Женското дружество „Майчина любов“, на което тя беше почетен член и с чието всеотдайно съдействие близо десет години поддържаше създадената от нея трапезария за бедни в Кюстендил, ще почете паметта й на нейния 94-ти рожден ден с поклонение на паметника пред трапезарията в центъра на града в 11 ч.

Миналата пролет ученици от Основна училище „Ильо Войвода“ озелениха градинката около паметника, а членове на сдружението засадиха няколко дръвчета и една магнолия, която вече е  готова да цъфне.

Няколко дни след официалните тържества по посрещането на пролетта дружество „Майчина любов“ и читалище „Асклепион“ ще подарят на девойката “Кюстендилска пролет 2019“ картина от кюстендилски художник и ще я поканят да стане учредител на младежка секция към сдружението.

Миналогодишната  пролетна девойка Милица Стойчева получи картина на художничката Ценка Бакърджиева, с което бе поставено началото на тази нова традиция, припомни председателката на „Майчина любов“ Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK