Дружба "Родина" събра свои съмишленици в Белица. Прожектираха филма "Искри над Родопите", четоха стихове, дариха книги

Снимки: НЧ "Георги Тодоров-1885" - Белица

Представители на културно-просветната организация на обединението на българските граждани без разлика на пол, религия и политическа принадлежност - „Дружба Родина”, посетиха Белица. 

На организираната вчера среща от община Белица и Народно читалище „Георги Тодоров-1885” за общността на общината присъстваха народните будители, известният български историк акад. Георги Марков и съпредседател на „Дружба Родина”, приятелят на читалището в Белица и председател на Общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа и секретар на „Дружба Родина” Петко Колев, българската поетеса, доктор по философия и филология - Елена Алекова.

Гостите на Белица впечатлиха присъстващите с разговора, протекъл в дух на солидарност, зачитане, взаимоуважение и утвърждаване на българското в нравите, обичаите, бита, традициите и единението между българските граждани, независимо от тяхното вероизповедание.

"Сега, когато се намираме в навечерието на 80-годишнината от възникването на старата „Дружба Родина", създадена през 1937 г., повече отвсякога трябва да устояваме стремежа си за осигуряване на пълна свобода на всеки български гражданин да изповядва своите религиозни убеждения, да спазва своите традиции и обичаи. Това би било от полза за всички нас като граждани на Република България и на Европейския съюз", сподели секретарят на Дружба "Родина" Петко Колев.

„Дружба "Родина" е организацията, която работи и подкрепя нашата държава в стремежа й да осигури пълна свобода на всеки български гражданин за сближаване и подпомагане на българите – християни, мюсюлмани или с друго вероизповедание. Да събужда, развива и укрепва националното чувство. Да подпомага всички инициативи и прояви, които целят културното и просветно издигане на българските граждани с любов към род и Родина", сподели пред всички акад. Георги Марков. 

Авторката на 8 поетични книги, на романа в стихове „Милена“, на книгите „По невидимите магистрали“  и „Моята България“, гл. редактор на вестниците „Тракия“ и „Съвременно читалище“, член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените в България, прочете свои стихотворения, които донесоха душевна наслада за слушателите в залата.

Академик Георги Марков и Петко Колев запознаха присъстващите с най-новите изследвания в областта на българската история. Прожектиран бе и документалния филм „Искри над Родопите” на Румяна Ангелакова по сценарий на Кузман Петров. Един документален разказ за културно-просветната организация „Дружба Родина” работила за възраждане на българщината в периода 1937-1944 г.

Направени бяха дарения на книги и Вечен календар на българите за 2017 г. за всички училища, читалища и музея в община Белица от фондация ТАНГРА ТанНакРа. Писателката Елена Алекова подари на читалището в Белица 6 книги от свои произведения: лирика, стихове, проза, центонини и литературноокритически бележки.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет Белица Ахмед Ахмед, директори на училища, учители, общински читалищни и музейни работници, служители в общинската администрация, граждани на Белица и общината. Гости на Белица бяха и прпиятелите на „Дружба Родина” от Якоруда,  Кочан и Сатовча.

 

КОМЕНТАРИ

11110:42 - 25.11.2016
с дружба родина не е от 80 год а от 1912год целта име е била да разделят мюсюлмните а имено турци от помаци за да налагат тезата на помаците че са помохомеданчени българи и че са били християни това се наблюдава и сега като искат да наложат християнският бит и култура на мюсюлманите от родопите и поречието на места затова тя трябва да бъде обявена за престъпна нафталинова група и да и се забрани дейноста...................
10121:01 - 23.11.2016
Боже ,Влайкоските лудници и те пак са тук! Боже,прибери си версиите!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK