Дружба “Родина“ отпразнува в Гоце Делчев 80-и юбилей, ИНФОМРЕЖА с две грамоти

Снимка: Infomreja.bg

Управителният съвет на възродената Дружба „Родина“, в лицето на академик Георги Марков, Петко Колев, Мустафа Авдиков и други, организираха в Гоце Делчев тържествено честване на 80-годишнината от учредяването на организацията и 8 години от възстановяването на новото родинско движение. 

Десетки членове и симпатизанти на родинци от общините Гърмен, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Белица и Якоруда, както и много гости, сред които кметове на общини, директори на училища, учители и журналисти, се събраха в Дома на техниката в Гоце Делчев и се включиха в празничното мероприятие. 

Присъстващите, изпълнили до краен предел залата, имаха възможността да изгледат уникалния документален филм, отразяващ дейността на Дружба "Родина" в периода 1937 – 1944 г. и след възстановяването й през 2009 до 2017 г.

Българомохамеданската културно-просветна и благотворителна организация Дружба „Родина“ е движение на българите мохамедани в Родопите за културно издигане и приобщаване към българската нация. Организацията е създадена на 3 май 1937 г. в Смолян по инициатива на 22-годишния Ариф Бейски, известен още като (Камен Боляров), и на още 20 младежи българи мохамедани и двама българи християни – Петър Маринов и Георги Петров.

Нейните учредители и многобройни членове целят да дадат отпор на засиления тогава натиск от страна на протурски и фанатизирани ислямски кръгове за откъсване на българите мохамедани от българската нация. Непосредствено след налагането на комунистическата тоталитарна система в България през 1944 година, Дружба „Родина“ е обявена за фашистка организация, забранена е, а нейните активисти са малтретирани, съдени и вкарани в затвор. Едва преди осем години Дружбата е възстановена и започва дейността си при новите, по-благоприятни условия.

На тържеството в Гоце Делчев снощи съпредседателят Петко Колев прочете благодарствени адреси от кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов, и президента на Република България, Румен Радев. Освен благодарствена грамота градоначалникът Владимир Москов получи и топли благодарности от името на Управителния съвет на Дружба „Родина“ за оказаваната помощ, съдействие и съпричастност към каузата на родинци, които го аплодираха бурно.

УС отправи искрени благодарности и към кмета на община Сатовча, Арбен Мименов, за оказваната макар и негласна подкрепа към инициативите, провеждани по различни поводи в Сатовчанско от родинци. Чаровната родопчанка от известното село Мугла, Елена Аленова, която е невероятно талантлив писател и поет, член на Съюзите на българските писатели, на журналистите и учените, представи накратко издателската дейност на възстановената Дружба "Родина" в 8-годишния й период, а съпредседателят Мустафа Авдиков от гърменското село Рибново приветства празнуващите родинци, като пожела на всички много здраве, усърдна работа за единението на нацията, докато не е станало твърде късно.

Благодарствени грамоти по случай празничната церемония академик Георги Марков връчи на кметове, директори на училища и медии, сред които бяха кметът на Белица - Радослав Ревански, кметът на Сатовча - Арбен Мименов, председателят на Общинския съвет в Хаджидимово и директор на гимназията в Абаница - Мехмед Имамов, директорите на училищата в Плетена, Кочан и други.

Сред наградеите медии с две благодарствени грамоти бе отличен екипът на ИНФОМРЕЖА и местният кореспондент на медията - Краси Терзиева.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Medo10:05 - 22.02.2018
Тези тук са предатели на своя народ,още от оно време.Жалко ,че комунистите не са ги затрили до един.
Помак19:17 - 03.11.2017
Тези не са помаци. Тези я са продажници, нямат иднтчност. Про
0000000017:16 - 03.11.2017
горките помаци до каде е докараха от комунисти станаха фашисти.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK