Дружба „Родина” на гости на община Сатовча

Ръководството на Дружба "Родина" бе гост на община Сатовча.

В музея на с. Сатовча акад. Георги Марков – съпредседател на организацията, Мустафа Авдиков от с. Рибново – съпредседател за Западни Родопи и Пиринско, и Петко Колев – секретар, се срещнаха с жители на селата Кочан, Плетена, Ваклиново, Барутин и представиха идеите и дейността на възродената Дружба „Родина”, която следва родолюбивия пример на организацията от периода 1937-1944 г.

Нейни дейци и симпатизанти са били десетки патриотично настроени ходжи, имами и мюфтии, а и хиляди обикновени родопчани.

За участниците в срещата беше прожектиран документален филм на РТВЦ-Благоевград за историята на Родинското движение и за неговите главни дейци.

Специален момент беше огласяването пред присъстващите на Декларация на новата Дружба „Родина” срещу смяната на имена под политически, икономически или психологически натиск. Този важен документ беше връчен на Мустафа Хаджи – главен мюфтия на Република България, Мохамед Айдън – районен мюфтия, както и на редица други духовни водачи на мюсюлманското и християнското вероизповедания.

Акад. Марков отговори на въпроси на участници в срещата.

Специални гости на събитието бяха д-р Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, д-р Ивайло Моллов – председател на Общинския съвет, заместник-кметове, общински съветници, директори на училища, учители, лекари и общественици.   

Мероприятието се проведе на 25 април и беше организирано от клоновете на Дружба „Родина” в Сатовча, Кочан, Ваклиново и Плетена.

Дружба „Родина” е културно-просветната организация на обединените българи мохамедани и българи християни.

 

КОМЕНТАРИ

Иван20:13 - 04.06.2014
Хубаво е за всички в България, че се възражда това движение!
ROIKATA22:35 - 28.04.2014
Тия даже няма кой да ги коментира... СРАМОТИЦА...
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK