Другото Банско. За културата и достойнството на планинския град

Снимка: Личен архив

Гълъбица Тодева е неугасващата светлина на Банско –сега и преди. Тя е будител, човек, ерудиран и емоционален. Тя носи в себе си цялото знание на Вселената и го раздава, не спестява на никого нищо, защото мъдростта трябва да е повсеместна. Гълъбица работи в Музеен комплекс – Банско. От колко години – сякаш от вечност, защото всеки банскалия я познава с нейната руса коса, бяло лице и красива душа.

За „Моето Банско“ разказва Гълъбица Тодева:

“Когато България ще има Банско, то на българите няма да им е нужна Швейцария”! Думите на чешкия историк и пътешественик Константин Иречек за възрожденско Банско звучат много истински и днес за значимия туристически център. И Банско не е само привлекателно планинско селище със зимните спортове.

Тук през всички сезони на годината може да се открие уютът и красотата на старинните къщи и музеи. Тук ще срещнете примери на безгранична преданост и обич към род и Родина, на жертвоготовност в името на най-святото за човека - Свободата. Тук ще присъствате на безброй срещи с тържеството на духовноста! Фестивали, концерти, спектакли, изложби със световно известни изпълнители, с местни творци ...безброй събития, поднесени на туристите по всяко време... Всяка изминала година отбелязва все по-нарастващия интерес към Банско. За последната 2016 година статистиката само в Музейния комплекс – Банско, е следната: общо броят на посетителите е близо 40 000, от тях над 2 000 са чужденци.

Туристите обичат красотата на дивната Пирин и зиме и лете. Наслаждават се на традиционната обстановка в механи и ханчета...Други търсят допира с героите и събитията от миналото. А те са там в музейните зали, в малките, онемели от тревожни времена стаички. Времена - рукнали в неистови повествователни песни – разкази. Вечни! За вечно да е така! И да не съм чула някой да казва, че днес младите хора не зачитат културно-историческото ни наследство...Щастлива съм, спокойна съм, удовлетворена съм, че ценностната система на младите е толкова съдържателна и истинска. Че българщината не е погубена! Как може да не се възхищаваш на онези посетители, в сезона на семейния туризъм / юли и август/ те не търсят други удоволствия, а искат да получат малко повече духовна храна от музейните обекти... Семейство с три малки деца, много мило и трогателно разглеждат, задават въпроси, благодарят...Други онемели от вълнение, пишат впечатления за проляна сълза...или пък отнасят със себе си преживени неща...Не бихте ли се трогнали, когато семейство с мъничко бебе, досущ новородено разглеждат, сменявайки се, за да се погрижат за малкото създание-майката сяда на пейката в градината, за да го накърми и пак се връща...Гостите, туристите на Банско са от различни краища на България, на света. Наши и чуждестранни, всички се докосват до щрихи от миналото ни...до поезията на Великия Никола Вапцаров. Изумени немски туристи след посещението си в музея питат “Но вие знаете ли какво притежавате, знаете ли кой е Никола Вапцаров? Неговите стихове не са обикновена поезия. Те са музика, необходима за душата ни! Вие всеки ден получавате безплатно един класически концерт!” В последните дни идват много групи от деца. Разговорът се води около образите на народните будители. Децата знаят имената им - Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и много други...знаят, че Първи ноември е Ден на народните будители! И бързат да ми се похвалят, че и техните учители са истински народни будители...Хвала на такива учители, възпитали родолюбието у децата ни...В тези дни в навечерието на Деня на народните будители с радост споделям. “Има бъдеще за България!”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK