14 са записалите се доброволци в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Екипите на "Патронажна грижа" продължават да извършват ежедневно доставки на храни и лекарства

14 са на този етап хората, които са се записали като доброволци, които при нужда да съдействат на възрастни хора на територията на община Дупница. Община Дупница обяви в средата на миналата седмица, че започва такава кампания. Здравните власти са категорични, че пикът на коронавируса предстои, което предполага увеличаване в пъти на нуждата от помощ за най-уязвимата група - възрастни хора.

Екипите, работещи по проект "Патронажна грижа" към Община Дупница продължават да извършват ежедневно доставки на храни и лекарства за възрастни, инвалиди, а от миналата седмица и на хора под карантина на територията на цялата община. В последните 2 дни, от безплатни доставки са се възползвали 5 домакинства.

"Надяваме се, че доброволците ще се увеличат, за да имаме готовност при усложняване на обстановката да реагираме адекватно. В момента се подготвя единна национална база данни за всички регистрирани доброволци, за да могат при необходимост да бъдат насочвани към дейности в помощ на Националния оперативен щаб на местно ниво.

За целта, ще подаваме данни на доброволците, като колегите от "Патронажна грижа" вече се свързват с досега записалите се. МВР пък ще проверява данните, с цел избягване на опити за злоупотреба от криминално проявени лица, затова ще изискваме и ЕГН", обясни ръководителят на проекта Нина Александрова.

Всеки, който иска да се включи като доброволец и да бъде ангажиран при възникнала необходимост, може да го направи на телефон: 0876 84 43 88 и на електронния адрес: [email protected] Община Дупница ще кандидатства по процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”, която се отвори вчера.

Тя е насочена към наемане на персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация заради пандемията COVID-19. Наетите служители ще доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на потребителите.

Хората в нужда биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. На наетия по проекта персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK