Министър Радев в Благоевград: Кметовете не могат да бъдат и шерифи

Снимка: Infomreja.bg

Министър Валентин Радев днес проведе работна среща с представителите на местната власт в Благоевградска област.

На нея бяха обсъдени конкретни проблеми, задачи и практики, а целта е постигане на още по-добра координация между местната власт и полицейските структури за гарантиране на обществения ред и сигурността на хората във всички населени места в региона.

На редовия след срещата брифинг министър Радев говори по следните теми:

Това е поредната среща, която правим, едната беше в Плевен, другата - в Ловеч, сега - в Благоевград. Това са анализите, които годишно се правят в областната дирекция на МВР, този анализ беше минал и от тук, затова остана само среща с кметовете – 120 кметове и кметски наместници. Това, че Благоевградският окръг е граница и с Гърция, и с Македония, усложнява обстановката.

Битова престъпност

Много кметове поискаха да бъдат увеличени бройките на полицаите. Аз им казах, че бройките няма как да бъдат увеличени. Това е работа на социалното ръководство - да ми предложат къде да бъдат увеличени или намалени бройките.

Говорихме и за автомобили с повишена проходимост – нормално е, аз лично бях на Кресна на пожара през август 2017 и се уверих какъв е теренът. Ще направим каквото можем в рамките на бюджета, който имаме, но в тази посока се гледа съвсем скоро – в сряда Гранична полиция ще се сдобие с нови японски автомобили.

Екзотичен въпрос също е зададен на срещата, каза Радев.

Един кмет ме попита дали всички кметове може да имат оръжие. На мен въпросът ми се стори екзотичен. 320 хил. лиценза имаме за хора, които притежават оръжие. Кметовете не са някаква друга извадка, искаме добра комуникация между тях и ОД на МВР. Кметът не може да бъде и местен шериф.

Относно увеличаването на кадрите в МВР

Може да се оптимизира вътрешния ресурс, сега са 888 полицай. Директорът на ОД на МВР – Благоевград, Николай Хаджиев, може да ги мести там, където има необходимост. Например в Кресна има само 8 полицаи, но това е работа на професионалното ръководство – да мести кадри. Ние все пак имаме ограничен състав, 42 хил. полицаи.

Видеонаблюдението в и извън населените места

Чрез камерите ще намалим хората. Така ще намалим битовата престъпност, за която говориха всички кметове вътре. Повече камери, повече наблюдение. Поддръжката е скъпоструваща. Областният управител и кметът на Благоевград ми обещаха, че Благоевград ще бъде наситен с камери и всички записи ще отиват в областната дирекция. Добре е в малките населени места да се изпълни това. И премиерът това ми каза: „Обещаваш и правиш!“ и аз изпълнявам, но внимавам, защото камерите струват пари. Където е необходимо и МВР ще помогне финансово, общините могат да ги закупят, но заедно ще ги използваме.

Частите охранителни фирми

Аз не съм против частните охранителни фирми. Актуализацията на закона, която аз внесох през юни, е само актуализация, ние не променяме закона, а подобряваме съществуващия закон съвместно с неправителствени организации.

Относно самолета, непроверен на летище София преди дни, и днешния терористичен акт във Франция

Разбира се, че се притеснявам. Това не е единственият случай, при който Гранична полиция не извършва проверка на летището, преди това не бе напарвана проверка само на един гражданин. Аз ще пусна проверка за да видя какво се случва там. Всичко, което се случва по веригата, ще ми бъде докладвано. Сега цял самолет не е бил проверен. Има проверка, която съм пуснал, чакам резултати. Ще видим точно какво е станало, защото това е притеснително. Един човек да мине е опасно, камо ли повече хора.

Ще приеме ли министър Радев оставката на шефа на Гранична полиция

На гранична Полиция! Ще помисля! Аз много внимавам за кадрите в МВР. Трудно наемаме хора, трудно се освобождавам лично аз като министър от хора, които са работили в системата. Проверявам ги, дори и да ми предложат някой за уволнение, проверявам да видя дали е основателно или не. Трудно се намират качествени кадри за полицията, първо 6 месеца ги обучаваме. След това 2-3 години му трябва за да стане професионалист и когато има 20-30 години стаж на мен ми е трудно да се освободя от него.

Има правила, ако някой ги е престъпил, да си отива, включително и шефа на Гранична полиция.

Случаят с непроверения самолет си го обяснявам с пропуски в работата, които има там. Ние трябва да бъдем много внимателни. Всички ни хвалят, че пазим много добре границата. Това е най-добре пазената граница на ЕС. И всички ми го казват! Ние сме под лупа, не само заради Председателството.

След статия за множеството пенсионирани полицаи, които все още работят в системата на МВР

Пенсионери има навсякъде. Какво означава пенсионер, който работи в МВР. Това са качествени хора, които са работили и имат дългогодишен стаж, минимум 20 г. Но те без да ми казват на мен, имат право сами да подадат молба за пенсиониране. Аз даже не знам колко са! Въпреки всичко човекът решава и продължава да работи след пенсия. Аз искам да имам право, но нямам и ще го предложа – да го освободя. „Има двама трима, които са по-добри от младите, но има и двамата - трима,  които заспиват на работното място, моля да ги освободя“, ако това ми докладва прекият им ръководител, аз искам да имам правото да действам.

Аз няма да уволня хора, пак казвам, които са качествени!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK