Дядо Натанаил: Имаме нужда от обединение, за да вървим напред

снимки: infomreja.bg

„Българският народ трябва да бъде единен и любовта и разбирателството да царят между всички човеци. Имаме нужда от взаимна помощ и обединение, за да вървим напред. Нека да се уповаваме на Бога!”, призова Неврокопският митрополит Натанаил студентите от Благоевград.

Днес владиката изнесе открит урок за духовността и любовта пред младите хора в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Той не скри радостта си от избора на новия български патриарх Неофит. „Надявам се под неговото ръководство църквата да върви напред. Напоследък се казаха какви ли не неща за църквата. Но искам да знаете, че проблеми в църквата няма, защото тя е безгрешна. Проблемите са във всеки един от нас”, смята митрополитът.

Той отказа да коментира темата за изграждането на нова джамия в Гоце Делчев, защото този въпрос трябвало да бъде зададен на политиците.

„Те са призовани да коват законите, да пазят правата на хората и да има мир. Това не е въпрос към църквата. Моето лично мнение е да си гледам църковната работа, който иска да ме чуе, ще ме чуе и разбере. Който не иска си е негов проблем”, подчерта владиката.

Дядо Натанаил припомни, че веднага след демократичните промени църквата е поставила куп въпроси пред тогавашното Народно събрание. „Само два от тях се осъществиха – връщането на Семинарията в София и възстановяването на духовната семинария. Нищо друго не беше осъществено. Ние не сме преставали да ги поставяме”, допълни духовникът.

Пред студентите владиката припомни примера на патриарх Евтимий – последният защитник на българщината преди турско робство.

„Живеем в разделение, говорят се какви ли не неща за църквата, ние трябва да имаме вяра в Господ. Това се потвърди с избора на новия български патриарх, който е най-достойният сред достойните. При избора на патриарха в столицата гостуваха представители на всички православни църкви, а отвън имаше стачки. Беше много неприятно, но хубавото е, че избрахме най-достойния патриарх. Това е също Божи знак, който ни казва, че не бива да падаме духом”, допълни митрополитът.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK