Дядо Коледа-на Запад, Дядо Мраз-на Изток. А в България?

Снимка: Фейсбук

В първия ден на декември от телевизионния екран бълват коледни реклами, по витрините на магазините се виждат съблазняващи надписи за намаления, големите вериги се надпреварват кой по-напред ще покаже коледния си арсенал.

Каква беше Коледа преди 28 години?

Спомените на "децата на соца" са свързани с имането и нямането. Изборът на подаръци не е бил богат - няма интернет, няма телефони, липсват нуждите, които обществото има днес. Това е внасяло своя чар, защото всеки дар е бил искрено желан. 

Коледната традиция се е състяла не толкова в материалното, а в традицията. Събира се семейството, пожелания, музика, истинска елха, отсечена от баира над града. В настоящето децата съвсем не са ощетени от към духовност, но прекаления избор води до презадоволяване. Има я и другата крайност - хора, които не могат да си позлоят празнична вечеря, за подаръци да не говорим.

В какво обаче са вярвали децата тогава и сега? Дядо Мраз или Дядо Коледа?

Дядо Мраз е онзи съветски герой, който дава подаръци в навечерието на Нова година. Той е с дълга бяла права брада. Има червено палто, до земята. Придвижва се с шейна с благородни елени. Неговият алтернативен вариант е Дядо Коледа. Той е "братовчед" на Санта Клус - американец. Има дълга къдрава брада, с червено палто и червени панталони е, задължително с черни ботуши. Транспортът му е осигурен от бели лосове.

Спомен от соца са съветските картички с надписи на руски "Честита Нова година!", на които често е изобразен Дядо Мраз.

Противоборството между двамата белобради води и до два контрапункта - поколенията израстват с различни представи кой носи подръците. Другата страна е политическа. Вечният дебат между САЩ и Русия. Сейнт Никълъс, Дядо Коледа, Санта Клаус са вариантите от Запада. Съветският лагер остава верен на Дядо Мраз. Често той е изобразяван и със сини одежди, заради асоцияцията със студа.

В крайна сметка два вълшебни образа са нагнетени с толкова много символи, които остават неизвестни за малките - за тях е важно само едно - вярата, че Коледата ще бъде вълшебна!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK