Ало измамици от Левски отиват на съд

Снимка: Infomreja.bg

Специализираната прокуратура предаде на съд осем лица за участие в група за телефонни измами на български граждани от територията на Румъния

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на български граждани от територията на Румъния.
Участниците в престъпното сдружение - повечето от гр. Левски, бяха задържани на 30 август 2019 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“ под надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването бе установено, че групата е била създадена през януари 2018 г. от баща и син Д.С. и В.С - лица с опит и предишни осъждания за телефонни измами. Двамата привлекли участниците в групата на роднинско-приятелски принцип. На всеки от тях възложили определени функции според уменията им. Основна роля имали т.нар. „въртачи“ или „ревачи“, способни да въвеждат в заблуждение възрастни хора, поставяйки ги в различни измамни сценарии и убеждавайки ги (уж с благородна цел) да предоставят на измамниците всичките си пари и ценности. Други изпълнявали ролята на куриери или мулета, които ръководителите набирали по обяви в интернет за търсене на работа или продажба на автомобили. Трети отговаряли за контролиране на мулетата.

За по-голяма конспиративност, дейността на „въртачите“ била изнесена в Румъния и били използвани телефони и СИМ-карти на румънски мобилни оператори. Финансирането на участниците зад граница осигурявал ръководителят на групата Д.С. Той организирал транспорта и настаняването им в хостели и апартаменти в Румъния.

Най-честата и успешна схема за измама включвала обаждане от „лекар“ за пострадал близък и необходимост от средства за лечението му. Следвал разговор със „служител на МВР“, който предупреждавал потенциалната жертва, че е обект на телефонна измама и трябва да съдейства на полицията за залавяне на престъпниите - като предаде исканите от измамниците средства, които впоследствие ще бъдат върнати. Обектите на измама получавали указания кога и къде да оставят парите.

За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лева.
Шестима от предадените на съд участници в престъпната група до момента са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е под домашен арест и един с гаранция в пари от 10 000 лв.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK