ДПС сдаде на ГЕРБ шестия си бастион – с. Туховища

снимки: Пресцентър ГЕРБ

ПП ГЕРБ взе властта в сатовчанското село Туховища. Кандидатът на управляващата партия Венцислав Шишманов е новият кмет на селото с подкрепата на 292 избиратели.

Досегашният селски управник Кемал Арифов от ДПС загуби балотажа. За него гласуваха 265 от общо 566-ма с право на вот.

Недействителните бюлетини са 9, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Преброяването на бюлетините приключи преди минути и изборните резултати бяха обявени официално.

Изборният ден приключи с висока избирателна активност - над 82 %, въпреки създаденото напрежение от присъствието на многото политици и от двете конкуриращи се партии.

Село Туховища е шестият бастион на ДПС, който ГЕРБ превзема, съобщи за ИНФОМРЕЖА депутатът Георги Андонов. От 1989 г. сатовчанското село е било управлявано само от Движението за права и свободи.

По думите на Андонов ГЕРБ вече има шестима кметове в община Сатовча, сред които са управниците на най-големите села в общината - Плетена, Кочан, Боголин, Осина, Долен, от днес и Туховища.

В момента в Туховища се лее шампанско и хората масово празнуват победата над ДПС.

Това, че урната не бе в заведението на братя Сандеви, а в училището, постигна реалния изборен резултат, коментират в селото. Според тях резултатът е факт и благодарение на това, че хората в селото не са се поддали на на натиска и заплахите от страна на ДПС не само по време на изборния ден, но и през последните две седмици.

Още от 6 часа сутринта депутати, областният лидер на ДПС ведат Хюсеин, кметът на Сатовча Арбен Мименов и много активисти на движението окупираха селото с претенци урната да бъде поставена в заведението на собствениците на фирмата за автобусни превози - братята Ангел, Антон и Андрей Сандеви, където изборите се провеждат от 1989 г.

Председателят на СИК Асим Адемов и представителите на комисията от ГЕРБ обаче твърдо се противопоставили на искането на ДПС и в крайна сметка секцията била поставена в сградата на училището. 

Изборният ден в Туховища отнове бе напрегнат, няколко жалби за открита агитация на депутати и активисти от ДПС депозираха от щаба на ПП ГЕРБ.

На частичния вот миналата неделя двамата кандидати постигнаха равен брой гласове в своя подкрепа - по 272, и така се стигна до днешния балотаж.

Кметските избори в Туховища бяха касирани миналата година, след като Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на кандидата от ДПС Кемал Арифов на редовния местен вот през октомври 2011 г. 

В хода на делото бяха доказани редица нарушения на изборния закон, а при повторното преброяване на избирателните книжа бяха установени невалидни бюлетини, зачетени като действителни в полза на Арифов.

До дело за касирне на изборния резултат в село Туховища се стигна, след като само един глас не достигна на кандидата за кмет от ПП „Земеделски съюз „Александър Стамболйски“ - Венцислав Шишманов, да отиде на балатож. На частичния вот Шишманов бе издигнат от ГЕРБ.

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

zabluden22:27 - 04.12.2012
tapaci
1222:50 - 21.10.2012
bravo tova e viarno ako ne ca pomacite da rabotyat cme edno nihto no izglejda 4e na niakoi xora ce micliat nehto povehe ot tiax.4ESTITO NA TUHOVIHTA
1122:41 - 21.10.2012
a tu nalu cu goliama grajdanka no npocta ot edna ovca nonutu ce ako ne ca tezu xora da rabotiat kato pobu cme edna nula.000
gi15:03 - 18.10.2012
abe prosti selendyri ne pluite po DPS za koito i da glasuvate vie ste si pomaci itaka ili ina4e ste D Psee

FACEBOOK