Водата в Рибново е годна за пиене, но трябва да бъде въведен режим

Снимки: Infomreja.bg

Водата в гърменското село Рибново е годна за пиене и всякакви спекулации и опити за всяване на излишно напрежение са недопустими. Това заяви управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, инж. Росица Димитрова, която увери, че хората трябва да бъдат спокойни за качеството на питейната вода.

Към момента водоснабдяването се осъществява изцяло по стария водопровод. Дружеството има разрешително за водоползване от ВС „Илистен“, като четири пъти годишно се прави постоянен и веднъж годишно периодичен мониторинг за качеството на питейната вода. „Досега не сме имали отклонения в нормите - нито на водоизточника, нито в населеното място“, подчерта Димитрова.

Тя призна, че поради трайното засушаване това лято дебитът на водоизточника е силно намалял и това създава проблем за водоснабдяването, особено във високите части на селото.

Именно по тази причина от водното дружество са изпратили предложения до кметовете на Рибново и община Гърмен – Феим Иса и Минка Капитанова, за въвежане на воден режим.

Нито един от двамата управници обаче досега не е издал такава заповед.

Заради проблема с водоснабдяването от вчера в Рибново стартира подписка срещу новия водопровод в Рибново, изграден по времето на бившия кмет Ахмед Башев. Документът е разпратен до всички ресорни институции, които на практика отдавна са запознати със случая.

Съоръжението бе открито официално в края на 2008 г. от Башев и тогавашния министър на регионалното развитие Асен Гагаузов с уверението, че с него се решава 20-годишен проблем на местното население.

Но и до днес – 8 години по-късно, гръмко откритият водопровод не решава проблемите с водоснабдяването на жителите на Рибново, защото цялостният проект не е реализиран. Изпълнен е само първият етап, включващ изграждане на едно от общо три речни водохващания и довеждащ водопровод.

А мътната вода, която тече от чешмите на хората, идва точно от това, че не е включено и изградено пречиствателно съоръжение, което е задължително при водовземане от повърхностен водоизточник. 

„Дори някой да се опитва да прехвърли отговорността върху ВиК, категорично дружеството няма да приеме съоръжения, които не отговарят на нормативните изисквания. Преди няколко седмици дадохме становище с доста забележки към изпълнителя по време на приемателна комисия за новия резервоар в Рибново, които трябва да се отстранят, за да може обектът да бъде въведен в експлоатация“, коментира управителят на ВиК – Благоевград.

Според Росица Димитрова узаконяването на част от съоръженията на напорния резервоар към настоящия момент е възможно да се приемат след отстраняване на забележките.

„Проблемът с водоснабдяването на Рибново е решим, но трябва да се прояви ангажираност и ефективен контрол от страна на местната власт. До момента в дружеството не е постъпвал конкретен сигнал защо от чешмите в селото тече мътна вода, както твърдят местните жители. Дружеството е титуляр само на ВС „Илистен“, недопустимо е да се вкарва в мрежата вода, която експлоатираме, с неизяснен произход и качества“, каза още шефката на водното дружество, която се ангажира да направи проверка. 

Междувременно от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството излязоха с официална позиция по случая. В нея се казва: 

"Водоснабдяването на с. Рибново, община Гърмен се осъществява чрез водоснабдителна система (ВС) „Илистен“, включваща подземен водоизточник, довеждащ етернитов водопровод с дължина 3,5 км и напорен водоем с обем 300 куб. м. Необходимото максимално водно количество за с. Рибново възлиза на 16 л/с. Поради ниския капацитет на водоизточника, утвърденият експлоатационен ресурс на водовземното съоръжение е 3,29 л/с, който е значително по-малък от необходимия.

Изграденият от община Гърмен довеждащ водопровод с дължина 15 км за допълнително водоснабдяване, захранван от речно водохващане „Въщица“ е без разрешително за водоползване, с недоизграден и невъведен в експлоатация напорен резервоар. Съоръжението не се експлоатира от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.

Поради продължителното засушаване през летните месеци, повишена консумация и поливане с питейна вода, дебитът на основния водоизточник е съществено намалял, което е довело до недостиг на вода по високите части на селото.

За осигуряване на водни количества, задоволяващи нуждите на жители на с. Рибново, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград е уведомило кмета на община Гърмен за необходимостта от въвеждане на режимно водоподаване за висока и ниска зона, съгласувано с кмета на с. Рибново.

Към момента няма възможност за допълнително водоподаване и затова е необходимо да бъде въведен режим на водоснабдяването по реда на Наредба № 4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и съгласно Общите условия на В и К оператора за предоставяне на ВиК услуги, а именно чрез местните органи на управление и средствата за масова информация.

До възстановяване на водоподаването от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водосноки".

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Посветен09:29 - 09.10.2016
Башо и тук плаща. За да се зариват неудобни и опасни коментари.
Baba Vanga ot Ognqnovo20:22 - 07.10.2016
V ribnovo trqbva da stane kakto v turciq vsichki Gulenisti i Bashevisti na kura...Tazi voda e tolkova mrysna vse edno Shoshka si e podmivala starata pu*ka a Manoletata da piqt na Blajo ot chuchura za 14 godini se butaha koi pryv da go nalapa i kato im sprqha krancheto pocnaha da lapat na vseki zashtoto Manolcho taka gi nuchi.Ot taq rabota s vodata samo Manol poluchi oblagi a horata ne go interesuvaha.Taq stara komunqga cql jivot kato kyrlej smuche i nishto hubavo ne ostavq sled nego....
Realist19:57 - 07.10.2016
Maikavi Gqurska da eba samo s lyji se raspravqte i izkate da prebirate parite na horata za mrysna voda i taka ako mislite dosta shte progresira tazi kradliva dyrjava...
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK