Община Гърмен сезира прокуратурата за неправомерно изтеглени пари от сметката на ЦДГ „Светлина“ в Рибново

Снимки: Ribnovo.com, архив

Община Гърмен сезира прокуратурата за неправомерно изтеглени пари от сметката на ЦДГ „Светлина“ в село Рибново. Платежното искане е било подписано от директорката Рамизе Кунева, която преди дни се завърна на работа след дълъг отпуск по болест. Тя обаче е извършила незаконно банковата транзакция заедно със счетоводителката Величка Ярчева, тъй като е имала изрична забрана от кметското ръководство на Гърмен да се разпорежда с парите.

Оказа се, че още преди да излезе в отпуск заради предизборната капания, кметицата Минка Капитанова е издала заповед, с която е отнела правомощията на Рамизе Кунева да се разпорежда със 100 000 лева от преходния бюджетен остатък на детската градина в Рибново, предвидени за основен ремонт на сградата.

До тази мярка се стигна, след като цяло лято ръководството на детското заведение не успя да даде старт на заложените ремонтни дейности. Месеци наред директорката Кунева, която се смята за приближена на кандидат-кмета Ахмед Башев, бе в отпуск по болест. Така санирането на детската градина остана в задънена улица, без никой да помисли, че през есента децата няма да имат топли и обновени стаи.

До изясняване на случая със забавените ремонти кметицата Минка Капитанова забрани разпореждането със сумата от 100 000 лева. Другият мотив бе, че есента не е време за мащабни ремонти на забавачката.

Преди дни обаче тя се върна от болничен и реши да даде старт на ремонта. Кунева направила опит да изтегли парите от клон на ДСК в Гоце Делчев, но оттам получила отказ, тъй като има забрана да се разпорежда с финансите на детското заведение.

По неофициална информация разрешението да тегли от сметката дошло директно от централата на банката, след като Ахмед Башев провел разговор със служители на юридическия отдел в София. 

В крайна сметка Кунева успяла да изтегли 20 000 лева от общата сума от 100 000 лева от бюджета на детското заведение. След като взела парите, тя сключила договор за ремонт с фирма ”БИЛДИНГ-КОМПАНИ" ЕООД - с. Дъбница с управител Бисер Узунов от село Дебрен, смятан също за близък до бившия кмет и настоящ кандидат за пореден мандат да управлява община Гърмен.

Така парите на общинското детско заведение в Рибново, за които Башев неотдавна разпространяваше сред хората, че досегашният кмет Минка Капитанова иска да присвои, за да си плати предизборната кампания и да ги използва за купуване на гласове, в навечерието на местния вот ще отидат именно в сметката на близкия му строителен предприемач.

За драстичното нарушение е сезирана Районна прокуратура - Гоце Делчев, главният прокурор Сотир Цацаров, Министерството на образованието и науката, РИО-Благоевград и централата на ДСК в София.

Директорката Рамизе Кунева и счетоводителката Величка Ярчева освен че ще трябва да върнат парите, ще бъдат предадени на прокуратурата за самоуправни действия.

”В качеството си на какъв Ахмед Башев се разпорежда с общинските сметки и финансите на община Гърмен и кой ще носи отговорност за погазването на банковите закони“, питат притеснени общински служители, запознати със случая.

От днес филиалът на рибновската детска градина в съседното село Осиково е затворен и децата не са на училище.

Родителите отказват да водят малчуганите на детска в Рибново заради застудяването на времето и създаваните през цялото лято умишлени пречки да не бъде изпълнено решението на Общинския съвет за ремонтирането на детската градина в Осиково.

„Нямат ли срам тези хора, цяло лято ни въртяха на шиш и не позволиха да се случи ремонтът на детското заведение в селото ни, за да може сега предизборно за сметка на здравето на децата ни някои да трупат политически дивиденти. Това не е предизборна кампания, а неистова борба за пране на пари чрез фирми, приближени до Ахмед Башев. От седмица ни уговарят, пак предизборно, че имали готови планове и ще строят в Рибново още едно детско заведение и нашите деца да ги водим на детска градина в Рибново, с което ние не сме съгласни, тъй като в селото си имаме база”, коментираха гневни родители и жители на Осиково.

Както ИНФОМРЕЖА писа, цяло лято вместо ремонтите на филиала в Осиково, ЦДГ „Светлина“ в Рибново се тресеше от грозни скандали, които бяха потушавани и от полиция. Ябълката на раздора се оказаха 100 000 лева бюджетни средства на заведението, предвидени за ремонт на сградата.

Изненадващо, след  решението на Общинския съвет да бъде извършен ремонт със собствени средства на  филиала в Осиково на ЦДГ ”Светлина“ и СОУ „Йордан Йовков”, директорката на забавачката в Рибново Рамизе Кунева излезе в дългосрочни болнични и без знанието на собственика на  детското заведение Община Гърмен назначи за свой заместник Фикрие Джалева, близка роднина на Ахмед Башев.

Тогава Минка Капитанова анулира заповедта за назначението на Джалева, но въпреки това незаконосъобразните назначения продължиха. Така за детска учителка Джалева назначи дъщерята на Ахмед Башев – Селве, която дотогава работеше в банка ДСК. Уволнената преди няколко месеца директорка на ОДЗ „Пролет” в с. Дъбница - Юлия Пашкулева, също със заповед на Джалева бе назначена за детска учителка в добилата скандална известност детска градина в Рибново.

Напрежението в детското заведение стигна дотам, че агитка от близки и роднини на Ахмед Башев не допуснаха кмета Капитанова до забавачката, въпреки че тя е общинска собственост и именно Капитанова е законният й разпоредител.

От ДПС пък организираха агитки, начело с местния кмет Феим Иса, сега отново кандидат за кмет на Рибново, и общинския лидер на ДПС Мустафа Геров, роднина на фамилия Башеви и също кандидат за общински съветник, да гонят и оплюват кметицата Капитанова, след което последваха отново жалби  в прокуратурата и полицията от общинската администрация, които все още чакат развитие.

 

КОМЕНТАРИ

garmen09:29 - 01.10.2015
99% от коментарите отиват спам на това няма да ти помогне мършо
garmen09:25 - 01.10.2015
пак си забранила коментарите
rrrr08:59 - 01.10.2015
Коментари, съдържащи лични нападки, обиди, заплахи или нецензурно съдържание подлежат на модериране или изтриване!
хахааа08:26 - 01.10.2015
Миноооооо,ти ги искаше парите ама ти го туриха. Хахаааа

FACEBOOK