Още 300 000 лева влага кметът Минка Капитанова за ремонт на улици в община Гърмен

Сумата от над 300 000 лева, за която претенции през март тази година с писмо до Общинския съвет в Гърмен предяви екскметът и бивш народен представител Ахмед Башев, ще бъдат вложени по предназначение – за ремонт на пътища в населените места в общината.

„Ремонтите стартираха преди дни от родното село на Ахмед Башев – Рибново, където местните хора бяха най-ощетени при неговото управление“, заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Щастливи, че ще се отърват най-после от огромните като гейзери дупки по улиците на Рибново, читатели на ИНФОМРЕЖА изпратиха снимки от стартиралите от началото на седмицата ремонти.

В началото на март тази година бившият кмет Ахмед Башев изпрати писмо до председателя на Общинския съвет Мурат Адем с искане да бъде изплатена от бюджета на общината сумата от 474 501 лева на изпълнителя „БКС – Руен Кирев“ като неизплатени задължения от сумата 3 899 000 лева за ремонта на пътя Огняново – Рибново.

По време на скандалните дебати на въпросната сесия от доклада на кмета Капитанова стана известно, че въпросният договор за пътните ремонти е бил подписан на 12 юли 2007 г. между тогавашния управник Ахмед Башев и „БКС – Руен Кирев“. Финансирането е било осигурено по САПАРД със съфинансиране от община Гърмен.

ДФ „Земеделие“ обаче отказва да изплати като недопустими разходи на община Гърмен сумата от близо 500 000 лева без ДДС, като тази сума останала да тежи като задължение на фирмата изпълнител, заради което Руен Кирев завел гражданско дело срещу ДФ „Земеделие“, което впоследствие изгубил.

Назначените многобройни инспекции за качеството на изпълнението на пътните ремонти от „БКС – Руен Кирев“ обаче установили некачествено изпълнение, поради което от фонда категорично отказали да изплатят исканата от Башев сума на фирмата.

Проверката на цялата документация показала, че всъщност община Гърмен дължи на „БКС – Руен Кирев“ само определената от Софийски градски съд сума от 67 976 лева, а не исканите от Башев 474 501,78 лева, видно от спогодбата му с фирмата изпълнител, в която изрично е упоменато, че Община Гърмен се задължава да изплати на „БКС – Руен Кирев“ въпросната сума, само ако искът бъде уважен в съда.

В документа е посочено още, че ако се установи некачествено изпълнение на договорените задължения на фирмата изпълнител, довели до спиране на финансирането от САПАРД, извършените строително-ремонтни дейности остават за сметка на изпълнителя.

Както ИНФОМРЕЖА писа, в община Гърмен стартира и изпълнението на забавената поради съдебни дела поръчка за 596 564, 050 лева без ДДС. Двете фирми – „БКС Руен Кирев”ЕООД – Гоце Делчев и "Галчев инженеринг" ЕООД, оспорваха избрания от комисията изпълнител „А-Строй“ – с. Абланица.

В крайна сметка делата спечели община Гърмен и най-вече нейните жители.

Проектът, който стартира в началото на тази седмица кметът Минка Капитанова - ”Ремонт на общински пътища и улици в община Гърмен”, предвижда рехабилитация на улици в селата Дебрен, Огняново, Дъбница, Долно Дряново, Горно Дряново, Крушево, Балдево, Хвостяне, Осиково, Ореше и Скребатно.

В него са заложени дейности по обновяване на главната улица в Рибново, изграждане на подпорна стена в Скребатно, както и обновяване на калдъръма в архитектурния резерват "Ковачевица".

В рамките на проекта ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности на отклонение Дебрен, пътя Горни минерални бани, пътя Огняново - Рибново, както и пътя Гърмен - Ковачевица.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...14:39 - 20.09.2015
Въведете коментар...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK