Истината за "Кремиковци" и как с погазване на законите се изгради незаконното гето

Снимки: Infomreja.bg

Отговорите на наболелия проблем, който разтърсва втори месец община Гърмен, а и цялата страна, решиха да предоставят на ИНФОМРЕЖА лидерите на Инициативния комитет Иван Кременлиев и Иван Байрактаров.

По надлежния ред двамата най-после се снабдили с всички необходими документи, които черно на бяло, с подписи и печати разобличават виновните лица, заложили "бомбите" през последните 15 години в община Гърмен, които сега гърмят една по една, като разединяват и противопоставят мирното и търпеливо досега население както на двете протестиращи села Гърмен и Марчево, така и жителите на всички населени места в общината.

В документа, изпратен до ИНФОМРЕЖА, като основни виновни лица за погазването на законите при изграждането на ромския квартал "Кремиковци", се сочат бившият кмет Ахмед Башев и главният архитект на общината Мария Сакелариева. 

ИНФОМРЕЖА публикува без редакция и съкращения въпросния документ от Инициативния комитет на протестиращите жители на Гърмен и Марчево:

"Събитията в община Гърмен придобиха широка публичност през последните два месеца. Национални и местни електронни и печатни медии отразяват къде повече, къде по-малко събитията. Но някак си личи желание случващото се да бъде представено просто като битов инцидент, или още по-изкривено - като етнически конфликт.

Общественото недоволство и възникналото напрежение в община Гърмен се породи от дълго трупано и търпяно беззаконие и престъпни решения от страна на общинската администрация през последните 15 години. В тази светлина поводът да се отприщи недоволство е без значение - капката, от която преля чашата, не бива да е фокусът на внимание, а да се потърсят причините и вземат решенията, които да възстановят доверието и опората на гражданите в законите и тяхното прилагане без оглед на етническа принадлежност и толериране на една група граждани за сметка на друга.

С настоящите наши констатации искаме да разкрием най-после фактологично генезиса и развитието на станалия обществено значим проблем с незаконно изграждане на малцинствено гето в община Гърмен. Документите, които прилагаме, са предоставени от община Гърмен след дълго чакане от изискалите ги граждани. Разполагаме със съдебни решения, обжалвания и становища по конкретни случаи, като целта ни е да ги публикуваме и от обществеността на Гърмен и общината да се видят всичките 124 отделни преписки, които са идентични по същество.

През месеците юли и август 2010 г. РДНСК - Благоевград, Югозападен Район, извършва съвместно с полицията внезапна проверка на постройки в местността "Падарката" до с. Марчево. Съставени са констативни протоколи, с които са установени 134 незаконни постройки. От тях е прекратено производството на 10 и остават 124 констативни протокола за извършено незаконно строителство.

В резултат на проверката на РДНСК са издадени 124 заповеди за премахване на тези постройки, които са връчени от септември 2010 г. до май 2011 г.

Какво последва? Всички тези 124 заповеди са обжалвани от заинтересованите лица, живеещи в незаконните постройки пред Административен съд – Благоевград. Съдебните състави от Административния съд отхвърлят всичките 124 жалби като неоснователни с аргументирана обосновка на мотивите към своите решения, видно от приложените решения по отделните дела.

Към настоящият момент всичките 124 заповеди за премахване на незаконните постройки в местността „Падарката“ (кв. „Кремиковци“) са влезли в сила и подлежат на изпълнение.

Но преди да се стигне до съдебните решения на Административния съд, започва голямата измама и престъпни действия от общинските власти и най-вече от кмета и главния архитект на община Гърмен в периода от 2010 година.

До месец август 2010 г. в община Гърмен съвсем спокойно, безгрижно и безнаказано в местността „Падарката“ до с. Марчево се настаняват все по-голям брой граждани от ромски произход, подпомогнати не само от бездействието, но и с очевидната „благословия“ на кмета Ахмед Башев.

Строят се къщи и постройки върху общинска земеделска земя. До началото на 2011 г. (преди проверката от РДНСК гр. Благоевград Югозападен Район) никой от тези граждани не е купувал или подавал искане за закупуване на земя, за да си построи къща в същата местност, както и никой не е заявявал искане за издаване на строително разрешение!

Никой от обитателите на незаконните постройки не е подавал и документи за узаконяване на сградите или за придобиването на статут на търпимост на тези постройки.

Едва след като е минала проверката от РДНСК, общината в лицето на кмета Ахмед Башев и гл. архитект Сакелариева започват престъпни действия с цел да „спасят“ тези незаконни постройки.

Главният архитект на общината Мария Сакелариева издава невярно по съдържание становище от 04.11.2010 г. и от 05.05.2011 г., че общинска администрация Гърмен е започнала процедура за узаконяване на жилищните сгради в м. „Падарката“ в масиви 46 и 47.

Припомняме, че до този момент няма никой от 124-те настанили се там граждани, който да си е закупил земя от община Гърмен за изграждане на жилищна сграда, а за да стартира процедура за узаконяване е задължително да си собственик на земята.

Тогава Общинският съвет по предложение на кмета Ахмед Башев с протокол 47 от 12.08.2011 г. открива процедура за продажба на 124 земеделски имота общинска собственост в м. Падарката“. Интересен момент е и още едно престъпно действие - как възстановените през 2002 г. от държавния поземлен фонд на община Гърмен два земеделски имоти (ниви) от 18 дка и 27 дка в масиви 46 и 47, са раздробени на 134 земеделски имота, което е абсолютно престъпление, след като един земеделски имот (нива) не може да бъде разделян на ниви с площ по-малко от 3 (три) дка - съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделски земи!

Особено фрапиращо в тези документи и решения, издадени от общинската администрация в Гърмен е определеното предназначение на имотите: „Земеделска земя с начин на трайно ползване - населено място извън регулация“! Това не само звучи, но и е реална подигравка със закона, неговото тълкуване и прилагане.

Първите продажби започват на 05.10.2011 г. като припомняме, че това са дните преди избори и по време на кампанията на Ахмед Башев. Налага се да направим и следните изводи за целите на тези „спешни“ действия по продажба и узаконяване на незаконни постройки  а именно :Осигуряване на гласовете на засегнатите от заповедите на РДНСК гр. Благоевград Югозападен Район, граждани за предстоящите избори  и като действащ кмет Ахмед Башев да спечели преднина пред други участници в избори лично ангажира ресурси на община Гърмен да обжалват тези 124 заповеди на РДНСК гр. Благоевград Югозападен Район.

За да предпазят от очертаващото се събаряне незаконните постройки в м. „Падарката“, гл. архитект Сакелариева и кмета Башев започват в края на 2010 г. да издават и неверни по съдържание удостоверения за търпимост. Всички 124 засегнати от заповедите граждани подават в общинска администрация декларация с невярно съдържание, че постройките им са построени преди 1987 г. Тези декларации са заверени от община Гърмен.

Интересен е въпросът ,дали огромната част от тези граждани, поради това че не могат да четат и пишат, са запознати какви са необходимите документи които трябва да се представят в съда? Също така се налага да направим и извод, че всички тези 124 граждани са имали ясна представа, че лъжат в тези декларации, че сградите им са строени преди 1987 г. и освен, че престъпно са построили сгради върху земеделска земя, която не е тяхна собственост, те правят и второ престъпление като подписват документ с невярно съдържание - въпросните декларации.

Важно е да се знае и изкарат на светло и престъпните действия на община Гърмен, защото тя е издавала удостоверения за търпимост без да има законно направено искане в срок съгласно Закона за Устройство на Територията, където в преходните и заключителни разпоредби е посочено, че до 25.01.2004 г. е можело да бъде поискано от заинтересованото лице издаване на такова удостоверение! Такива заявления няма подадени, а издадените от общината са 7 години след края на законно установеният срок.

Изводът който правят след всичките документални разкрития жителите на Гърмен и Марчево за действията на кмета и главния архитект е ,че и двамата, като длъжностни лица, в кръга на своята компетентност умишлено издават документи с невярно съдържание въпреки че са отлично запознати със закона , че за да се издаде удостоверение за търпимост за една постройка, е необходимо: тя да е била допустима по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно ЗУТа именно ,че заинтересованото лице е наложително да представи доказателства, че сградата е била построена преди 1987 г.,че на постройката трябва да е направено контролно заснемане както и да има подадено заявление до 25.01.2004 г. в Общинска Администрация Гърмен за издаване на удостоверение за търпимост.

 В тази връзка основните въпроси, на които трябва да отговорят пред нас , обществото и Закона и правораздавателните органи бившият кмет Ахмед Башев и гл. архитект на община Гърмен, Мария Сакелариева са следните:

  1. КАК ИЗДАДОХТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ТЪРПИМОСТ НА ПОСТРОЙКИ, ИЗГРАДЕНИ В М. “ПАДАРКАТА“, СЛЕД КАТО ЗНАЕТЕ, ЧЕ ЗА ТАЗИ МЕСТНОСТ НИКОГА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НЯМА ВЛЯЗЪЛ В СИЛА ПУП ИЛИ ЗРП?

  2. КАК ПРИЕХТЕ, ЧЕ ДЕКЛАРАЦИИТЕ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ 2011 ГОДИНА, С КОИТО „ДЕКЛАРИРАТ“, ЧЕ ПОСТРОЙКИТЕ ИМ СА СТРОЕНИ ПРЕДИ 1987 Г., СА ДОСТАТЪЧНИ КАТО „ДОКАЗАТЕЛСТВО“, ЗА ДА ПОЛУЧАТ СТАТУТ НА ТЪРПИМОСТ?

  3. КАК ИЗДАДОХТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ТЪРПИМОСТ НА 124 ПОСТРОЙКИ В М. “ПАДАРКАТА“ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА, БЕЗ ДА ИМА ПОДАДЕНИ ТАКИВА ЗАЯВЛЕНИЯ В ЗАКОНОВИЯ СРОК ДО 25.01.2004 Г.?

  4. ЗАЩО И КАК ИЗДАДОХТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ТЪРПИМОСТ НА 124 ПОСТРОЙКИ В М. “ПАДАРКАТА“ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ РДНСК-ЮЗР ПРЕЗ 2010 ГОДИНА Е ИЗДАЛА КОНСТАТИВНИ ПРОТОКОЛИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО НА ТЕЗИ СГРАДИ?

  5. КОЙ И ЗАЩО 15 ГОДИНИ ЛЪЖЕШЕ РОМИТЕ ОТ „КРЕМИКОВЦИ“, ЧЕ ЩЕ ИМ “УЗАКОНИ“ ПОСТРОЙКИТЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ МНОГО ДОБРЕ Е ЗНАЕЛ, ЧЕ НЯМА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ?

  6. КОЙ СЪБИРАШЕ ПАРИТЕ НА БЕДНИТЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИ РОМИ ОТ "КРЕМИКОВЦИ", КАТО ГИ  ЛЪЖЕШЕ, ЧЕ С ТЕЗИ ПАРИ ТЕ СИ „КУПУВАТ“ ПАРЦЕЛИ ИЛИ СИ „УЗАКОНЯВАТ“ НЕЗАКОННИТЕ КЪЩИ?

  7. КАК И ЗАЩО ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ИМОТИ (НИВИ) В МАСИВИ 46 И 47 С ПЛОЩ ОТ 18 ДКА И 27 ДКА, СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩ. ГЪРМЕН, В АБСОЛЮТНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА БЯХА „РАЗДРОБЕНИ“ НА 134 ЗЕМЕДЕЛСКИ ИМОТА, КАТО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е С ПЛОЩ ПОВЕЧЕ ОТ 0,5 ДКА?Г.?

Тук е мястото да се изкажат адмирации към българското правосъдие в лицето на Административен съд - Благоевград и съдебните състави, които са разгледали тонове хартия от общинската администрация в гърмен и са взели 124 законосъобразни решения, с които са потвърдили всички заповеди за премахване на незаконните постройки. Всички съдебни състави на съда са установили, че 124 незаконни постройки са изградени след 2000 г., което доказва, че декларациите, подписани от нарушителите, както и документите, издадени от общината, са с невярно съдържание.

До 5 октомври 2011 г. никой от гражданите, настанили се в м. „Падарката“, няма собственост върху земята, а този, който ги е излъгал да строят на воля там, е извършил престъпление.

Всички искания на жителите на  Марчево и  Гърмен са свързани с възстановяване на законовия ред, а именно - премахване на незаконните постройки и търсене на наказателна отговорност към всички извършители.

Обществеността в общината ни осъзнава своята отговорност и роля за предотвратяване занапред на такива престъпни деяния, поради което предоставя горната информация пред компетентните органи и пред медиите, за да спрат лъжите, безпринципните оправдания на виновните лица, невярната информация, с която ни заливат от различни медии и най-вече беззаконието в Република България!".

От Инициативния комитет заявиха още, че с документи и факти по казуса е сезиран вече и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според двамата лидери Иван Кременлиев и Иван Байрактаров, както и според активно протестиращите жители на Гърмен и Марчево, отклоняването от основните причини за общественото недоволство и протест е изключително тревожно, а най-опасни са опитите за противопоставяне на български етнически групи.

 

Иван Кременлиев
Снимки: Infomreja.bg
Иван Байрактаров
Снимки: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

oo23:02 - 04.08.2015
dabnishkata kurva se e razpisala a oniq koito go narichat shofior feizul lu e kakav e shte go hakna na ribaneca na shterka mu v ostata mama vi da eba i boklucite vmerisani.
111121:07 - 04.08.2015
СМЯХ..................., ЩЕ СИ ИЗЧЕРПИТЕ РЕСУРСА БЕ НИЩОЖЕСТВА, МНОГО НА СЕРИОЗНО СЕ ВЗЕХТЕ МНОГО ТРУД ЗА НИЩО! БАШЕВ Е КМЕТ, ЖАЛКО ЗА УСИЛИЯТА ВИ, НАРОДА НЕ СПИ И МНОГ ДОБРЕ ЗНАЕ КАКВА ВИ Е ЦЕЛТА
jitel na kochan18:16 - 04.08.2015
s edna duma toi e sabiral parichkite ot djerematata za nego jiveeli sa 15 godini v laja i na kraq kvo gu interesuva kade shte hodqt kat im sa tureni kashtite nali ot teh q vzel kvoto si iska ..... EGATI!!
аз14:58 - 04.08.2015
Спрете да изливате отровната си злоба и да пишете смешни небивалици.....не превръщайте справедливия протест на хората от Гърмен и Марчево в политическа помия....как не разбрахте, че вече трудно ще можете да ни манипулирате журналистически марионетки! Совите не са това, което са....и много скоро всичко ще излезе на светло, не това, което е дадено като обвинителни документи, а истинските.....покритите от тези, които размазаха лайната през последните 2 години.

FACEBOOK