Община Банско с бюджет от 25 782 000 лв. Парите за образование - с 20 % повече

Снимки: Община Банско

25 782 000 лева е макрорамката на бюджета на община Банско за 2019 година. Той бе приет на вчерашното заседание на Общинския съвет с мнозинство от 12 гласа „за” от присъствалите 15 съветници.

Приоритетите, заложени в планираните средства, са инфраструктура, образование, социална дейност и култура. С 20 % са увеличени средствата, предвидени по параграф „Образование”, с 16 % е увеличението за социалните дейности и услуги. Разходите за здравеопазване също са увеличени – с близо 22%.

„Близо 26 000 000 лева са средствата, които сме заложили в общинския бюджет за тази година. Почти половината от средствата, заложени в бюджета - 11 611 100 лева или 45%, ще бъдат осигурени от собствени приходи. Защо го подчертавам? Защото трябва да си дадем сметка, че благосъстоянието ни зависи предимно от нас и нашите усилия. Големият дял собствени средства в бюджетната рамка говори, че при добре свършена административна работа, при събрани данъци, могат да се разпределят повече средства за развитието на общината. Стремим се да намерим баланс, като се стараем да запазваме ниски нива на данъците, да поддържаме устойчиво ниво на бюджетните приходи при запазване на тежестта на данъчното облагане”, заяви кметът Георги Икономов.

И допълни: „Благодаря на Общинския съвет, че прие най-важната финансова рамка, по която местната администрация да работи. Пожелавам и на тях, и на себе си ползотворна година, в която да реализираме начертаното.

Инвестиционна програма на планинската община е за близо 7 000 000 лева. Със средствата ще бъде продължено пълното обновяване на търговската улица „Пирин” в участъка между улиците „Отец Паисий” и „П. Р. Славейков”. Ще се изгради околовръстен път в продължение на съществуващата ул. „Найден Геров”, целящ да намали градския трафик, ще се ремонтират редица улици в Банско и останалите населени места.  Ще бъде продължена корекцията на подпорните стени на река Глазне, а Градския парк също ще бъде с нова и по-атрактивна визия.

Продължава политиката на местната власт за популяризиране на летния сезон с организацията на над 9 фестивала, като се предвижда също да бъде продължено изографисването на Северната стена на храма „Св. Троица”.

               

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK