ДПС няма да подкрепи нова Конституция и свикване на ВНС

Снимка: БГНЕС

Председателят на движението посочи, че трябва да има широк дебат и договор по темата

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България. ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ във връзка с проектоконституцията на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите ни са водени от основните принципи в устава на ДПС, нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция. Изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът се отрича от общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, равенство. Новата конституция не отговаря на заявеното искане за рестарт, добави Карадайъ.

Председателят на движението посочи, че трябва да има широк дебат и договор по темата.

Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати – спокойно, нормално и в креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди, разумно отговорно и достойно. Нова конституция и промени в действащата трябва да отстраняват недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, добави още Карадайъ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK