ДПС изработи ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност.

Снимка: БГНЕС

ДПС изработи ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност. Той вече е факт, беше внесен в деловодството и е качен на сайта на НС. Това съобщи на брифинг Йордан Цонев, предаде репортер на БГНЕС.

Екипът, който работи по законопроекта е Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев, каза депутатът. „Мотивите за изготвянето му е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването й под особен надзор на 21 юни 2014 г. досега. Това е процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ. Този процес прочете през тези години и това се случи поради различни причини“, посочи Йордан Цонев.

Анализирали сме причините внимателно на база публична информация. Направили сме изводите, че основа на този процес е начинът, по който е функционирала КТБ, допълни той. Йордан Цонев посочи, че има пропуски в законодателството, които също доведоха до това. „Но те са обясними, защото законодателството, касаещо търговската и банкова несъстоятелност, е съобразено с нормалното функциониране на банките, а не с функционирането по този начин, както е функционирала КТБ“, заяви депутатът от ДПС.

Според вносителите друг проблем са грешки допуснати от квесторите, неправомерни техни действия. „По тази причина се случиха тези процеси. Направили сме много внимателен анализ и на база на това предлагаме законопроекта. Ако той се приеме ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ. Към този момент те нямат такъв правен инструмент. Надявам се, че парламентарните групи ще се отнесат с повишено внимание и подкрепа предвид обществения интерес“, заяви Йордан Цонев. „Още един мотив е, че в публичното пространство има необосновани обвинения, фалшификации и манипулации относно това, че Делян Пеевски участва в този процес. Както добре се видя от анализите до момента на поставяне на банката под особен надзор той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин юридически е спомогнал за това, което се случи в КТБ. Видя се, че тези обвинения са необосновани, започнаха да се тиражират нови манипулации относно процеса на вторично ограбване. Това е отговорът на Делян Пеевски и на нашата ПГ, защото той е част от нея“, подчерта Цонев. Той обясни, че ДПС не са водили разговори с другите парламентарни групи и призова: „Наблюдавайте внимателно как ще се държат по този закон другите парламентарни групи, защото по това ще разберем кой реално иска разграбените активи да бъдат върнати на държавата. Ще видим как ще се държат и гласуват”.

Цонев поясни, че от докладите на синдиците, които са публична информация, са заведени над 800 дела по направени цесии и прихващания, които в момента текат. „Г-н Пеевски избра друга форма да ви информира и вие ще видите, че той ще информира обществеността за своята позиция и за работата си по този законопроект. Негово право е да избере форма, ние избрахме тази“, каза още Йордан Цонев. /БГНЕС


 

 

КОМЕНТАРИ

SS12:46 - 26.10.2017
тази наглост и безочие я няма никъде.Прост народ,прост, прост прост,прост, прост прост,прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост, прост та КУХ и ТЪП.Заслужавате си кочина, да не съм ви чул да се оплаквате вечерта на по чаша ракийка или водка за 2 лева литъра.Не народ а МЪРША
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK