ДПС активисти освиркаха българския химн в Рибново

снимки: infomreja.bg

Стотици окупираха площада в гърменското село Рибново за днешния протест, получил официално разрешение от кмета на общината Минка Капитанова.

Митингът, който продължи повече от час, бе под надслов „На мегдана, да защитим България от мафията, олигархията и преяждането с власт".

Недоволствата на хората бяха против политическите уволнения и срещу действията на добилия скандална известност местен депутат Ахмед Башев, смятан за основен кадровик в региона.

На метри от множеството активисти на ДПС, водени от общинския кмет Минка Капитанова, пък се събраха на контрапротест. Те развяха партийни знамена и скандираха "ДПС".

Агитката на ДПС дори си позволи да освирка българския химн, с който официално бе дадено началото на протеста.

Благодарение на направения плътен кордон от полицаи около агресивната група от ДПС до стълкновения не се стигна.

Повече от 50 полицаи охраняваха протеста в родопското село. На моменти униформените едва удържаха на опитите на контрапротестиращите да разкъсат полицейския кордон и да се стигне до размирици.

Да подкрепят обявилите се против политиката на ДПС жители на Рибново в сърцето на самия бастион на партията, пристигнаха хора от цялата страна. Имаше групи от София, Пловдив, Благоевград, Якоруда, Белица, Гоце Делчев и хора от села в Неврокопско.

Близо 1000 подкрепящи демократично мислещите жители на Рибново християни и мюсюлмани застанаха един до друг и заявиха на висок глас, че не одобряват реваншистката политика, която от години води в Рибново и община Гърмен Ахмед Башев.

Присъствито на многото хора сякаш вдъхна кураж на местните, които силно аплодираха ораторите на протеста - уволнените училищни директори Манчо Джуркин и Асим Адемов, както и Хасан Илан от Белица, Венци Кавазов от Благоевград, Мая Илиева от Гоце Делчев и много други.

Рибанци разбраха, че освен подкрепа имат и много съмишленици. Докато агитката на Минка Капитанова, сформирана по заръка на депутата Башев, викаше и дюдюкаше, от микрофона на площада в Рибново прозвучаха призиви за единство, за снемане имунитета на Башев, за оставка на началника на Регионалния инспекторат по образованието Огнян Соколов и за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Местните поискаха още Ахмед Башев да бъде разследван за източване на пари за водопровода в Рибново, за водохващането в селото, за изпълнението на пътя Огняново - Рибново, както и за много други обекти и обществени поръчки по време на кметските му мандати.

Хората недоволстваха и срещу ниските цени на тютюна и неизкупената все още реколта.

Прочетена бе декларация с искане за проверка на 14-годишната дейност на Башев като кмет, за снемане на депутатския му имунитет и за оставка на просветния началник Огнян Соколов. В началото на следващата седмица документът ще бъде изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров.

"Господа политици в София, приканваме прокуратурата да упражнява засилен и системен надзор за съдържане на антибългарско поведение на местните феодали в районите, където живеят мюсюлмани. Искаме права и свободи, но сме готови да носим и своите граждански отговорности пред обществото и родината. Нуждаем се от различен подход в упражняването и контролирането на властта. Щом народният представител за региона поздравява хората със „Здравейте мюсюлмани" и "Здравейте помаци", по този начин се сее сепаратизъм и българската държава и нейните правоохранителни органи трябва да се самосезират и постоянно да контролират подобно поведение", гласи приетата декларация в Рибново, където виковете "Само ДПС" бяха заглушавани от със скандиранията "Свобода", "Единство" и "България" на многолюдните протестиращи.

"Башев, призовавам те сам да се откажеш от имунитета си и сам да дадеш право за разследване както на кметските мандати, така и на политическата дейност като депутат от ДПС. Няма да те оставя, а ако ми покажеш 10 твои назначения на хора с висше образование, то аз ще стана член на ДПС. Всички калинки са с купени дипломи", заяви от трибуната Манчо Джуркин.

Винаги ще бъдем при вас, когато имате нужда, няма да ви оставим сами и ще покажем на цяла България, че сме един народ и заедно ще браним свободата си, обещаха гостите от столицата, дошли да подкрепят жителите на Рибново. Думите им предизвикаха и сълзи от радост в очите на местните хора.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Неутрален09:25 - 05.03.2014
Много са зле всички в Рибново!
skinheds21:11 - 04.03.2014
Pomaciiiiii....vsichkiiii.....ujas ...ebati...i tova v BG??????
blajo i shoshka ot ribnovo16:55 - 04.03.2014
Na vsi4ki manoleta maikite se celuvaha s basho apasho i ne mojeha da spqt ot radost kogato pe4ele6e izborite i kato mohi na laino kacaha kogato manol se poevi na centyra v ribnovo.Ribnovo vinagi e stradalo ot agenti kato manol i man4o dano stane kato v bosna ta vsi4ki manoleta i man4ovci da gi izbesqt ta da se pro4isti ribnovo ot parazitite koito zado6avat normalnite i mirni hora.Mnnogo bokluci ima v ribnovo tova sa horata koito nemat stram i samo se tupat po gyrdite 4e sa manoleta a drugite man4ovci...
mina21:27 - 01.03.2014
abe vie tam ribanci ne vijdate li 4e vrajdata tam e mejdy ba6ev idjurkin

FACEBOOK