Гражданският комитет в Банско иска да се изчисти "петното" от града

Снимка: Infomreja.bg

Личните лекари съставят списъци на пациенти за тестване

Ние живеем в град Банско и сме отговорни за собственото си и за здравето на близките ни!

Това заявяват твърдо банскалии пред премиера, здравния министър, главния прокурор, проф. Мутафчийски, проф. Кантарджиев, омбудсмана.

Списъкът на получателите е дълъг и важен, също толкова значим, колкото и списъците, които днес личните лекари в града правеха на свои пациенти, които утре ще бъдат тествани като представителна извадка от 1000 души.

Преди днешното изявление на премиера в края на миналата седмица бе създаден Инициативен граждански комитет в курортния град, който настояваше за тестване на населението, но не на 1/7 от 9800 души, а на 1/3 от тях.

Кметът Кадев също настоя в официално обръщение за скрийнинг на населението. И ето, че днес премиерът Борсов даде зелена светлина, но не и достатъчен лъч, който да даде яснота на питащите и хората с чест, споделят банскалии.

Банско бе наричан „център на заразата“, днес лично от Борисов – „огнище“. Банско бе единственият град, преживял карантина. От ски курорт номер едно на Балканите, Банско е номер едно – в новинарските емисии и речите на горе изброените.

„Ролята на Гражданския инициативен комитет е да защитим името на града и да покажем, че Банско не би трябвало да бъде заклеймявано като град на заразата, затова ние ще настояваме за представителна извадка не по-малко от 1/3 от населението да бъде тествано. Чухме всякакви спекулации, за да се прекрати това – трябва да има факти, които са нужни не само на ГИК, но и на жителите на Банско“, сподели пред ИНФОМРЕЖА Кристина Обецанова от Комитета.

Нека от Националния щаб прецени дали 1000 теста ще дадат достатъчно изчерпателна картина дали Банско е „център на заразата“, каза Обецанова, коментирайки първото искане в писмото, подготвено от Комитета, а към него ще бъде прикрепена и подписка. Тя се намира от неделя в работещите обекти и събора автографите на гражданите, както и солидарността им.

„Ние не желаем карантина за Банско, а строг контрол на КПП-тата. За нас карантината е приключила, но предвид предстоящите великденски празници искаме по-стриктен контрол върху това кой влиза и излиза от града. Хора от различни градове в страната са собственици на имоти в града, затова трябва да се следи основателна ли е причината на лицата да пребивават на територията на града“, каза още Кристина.

Тя сподели, че вярва в подкрепата на съгражданите си, както и в навременните мерки, взети от общинското ръководство.

А нейната съратничка Мая Стоицова потвърди:

Искаме да се спре спекулацията с името на града. Бяхме многократно обвинени. Притесняваме се, че покрай Великден, ако бъдат отворени КПП-тата, тогава действително ще има огнище. Искаме прецизна работа на КПП-тата. Реакцията на премиера бе много закъсняла. Премиерът разбра, че в Банско нещата се бунтуват, а изявлението на кмета ни бе категорично.

Името на Банско бе опетнено и дамгосано, а хората си тръгнаха от града с прибежки – затвори се със страшна скорост всичко, което бе честно за всички хора, работили в Банско и грижили се за имиджа му, казва Стоицева с болка.

В Банско няма човек, който да не е работил с туристи, затова е резона и формулировката в писмото на Комитета, а именно: Да бъде тествана представителна извадка от жителите на гр. Банско, но не по-малко от 1/3 от населението.

С цел опазване живота и здравето, както и предотвратяване разпространяване на заразата сред жителите на гр. Банско, заявяваме искането си градът да остане под строг пропускателен контрол до края на извънредното положение в страната – 13 май 2020 г., както и за стриктно съблюдаване указанията на кризисния щаб за причините за пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица на територията на гр. Банско.

А третата точка в писмото гласи, че знанието е сила, но истината е могъщество:

За да се прекратят спекулации и съмненията за произхода на заразата, броя на заболелите, контактните и носителите на вируса COVID-19 на територията на гр. Банско, да получим пълна и изчерпателна справка за броя заболели, контактни и заразени за периода  от началото на карантината - 17 март 2020 г. до днес 8-ми април 2020 г.

И въпреки пожеланото Мая споделя:

Наясно сме с факта, че ще има отговор „няма толкова тестове“. Как се проследи реалният растеж на болни, когато на ден се тестват около 400 лица. Ще чуем и въпрос защо само в Банско има тестване, например – защо в София не бяха тествани, но ние можем да попитаме „Защо София не бе под карантина?“.

И в заключение и вечно гостоприемство Мая Стоицева казва:

Идват празници, всички са съблазнени от планината, но нека дойдат по-добри времена!

Междувременно петимата лекари днес, съставяха иронично казано „списъци на Шиндлер“, или 50 от общо около 2000 пациенти на всеки общопрактикуващ лекар, които да се подложат да тестване утре.

Д-р Христина Рускова е направила извадка на база пациенти, минали през този период през кабинета ѝ, със симптоматика – близки, роднини на тези пациенти, и хора, работещи в силно натоварени обекти – в магазини, аптеки, бензиностанции, учители.

„В Банско хора с подобна симптоматика е имало още от 15-и февруари и много случаи са се припокривали с грипа от тип Б, но е имало и много, които са имали типичната за коронавируса симптоматика“, казва д-р Рускова, която с умора в очите казва, че мисли всеки свои пациент, не само заради клетвата, а заради човещината.

А какво се случи днес след изявлението на премиера, че започва масово тестване в Банско, д-р Рускова споделя: Телефонът прегря! Хората питат как ще се тестват, кои, дали трябва да са били болни, какъв е начинът, кога ще се извърши. Сега правим списък с личните данни на пациента и след това ще ни дадат указания.

Според лекаря по-голяма част от пациентите ѝ са с изградени антитела, от медицинска гледна точка това значи, че са го изкарали и те са в абсолютно добро здраве.

„Има смисъл от подобни тестове. Епидемиологичната обстановка в страната показва, че много хора да изкарали вируса с лека симптоматика – тя може да бъде с леки стомашни болки, с еднократно повръщане и разстройства, с лека или никаква температура, с обща отпадналост. Такива пациенти са минали над 200 през кабинета ми“, допълва Рускова.

14-те дни на карантина са били трудни за лекарската практика: „Имахме големи трудности с консултацията, рентгеновите снимки и изследванията. Но натоварването е по-малко заради карантината – посещенията бяха редуцирани. Казвах на моите пациенти, че няма нищо притеснително да дойдат на лекар“.

Досега д-р Рускова не е имала пациент с положителна проба, 5-има са с отрицателна след ПСР-изследвания, които са добре.

Колегата ѝ д-р Кушлев сподели: Буквално след изказването на премиера сутринта, телефоните на всички нас – личните лекари, загряха. Пациентите искат да получат необходимата информация кой ще бъде подложен на тест. Аз съм си набелязал пациенти, които са работили по хотели и в ски зоната. Ще подам техните имена, те са около 10-ина души. Аз също ще си направя тест, който най-вероятно ще покаже, че вече имам антитела срещу вируса.

По-рано днес кметът на Банско уточни, че в представителната извадка влизат полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от ОбА, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми.

Тестването ще стане в Медицински център „Свето Благовещение“, което разполага с необходимите условия.

„Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва  в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи, и да се вземат адекватните мерки“, каза Кадев.

ЦЯЛОТО ПИСМО НА ГРАЖДАНСКИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ВИЖТЕ ТУК:

ДO

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО:

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ИВАН ГЕШЕВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ.Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ

РЪКОВОДИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ

ПРОФ.Д-Р ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

ДИРЕКТОР НА НЦЗПБ

Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА

НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ИВАН КАДЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БАНСКО

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ
 

ОТВОРЕНО ПИСМО от от долуподписаните български граждани от Граждански инициативен комитет - Банско, подкрепени от граждани и жители на град Банско  

Уважаеми господин Борисов,

      През последните месеци целият свят живее в изключително тревожна здравна обстановка, заради  пандемията от коронавирус – COVID-19.

      Вече всички изпитваме по един или друг начин въздействието  на тази нова и непозната досега болест и всеки търси решение за справяне с проблема - здравословно, социално, психическо и икономическо. 

      Град Банско не прави изключение. Напротив – ние, жителите на този град, където хората идват да укрепват здравето си, изпитахме цялата тежест на внезапно наложената карантина.      Страхуваме се не само от претърпените досега щети от всякакво естество, но и от последиците в бъдеще.

      Град Банско всеки ден е споменаван в брифингите на Националния оперативен щаб  като огнище на зараза с COVID-19, но същевременно не се представят убедителни данни и доказателства. 

      Ние живеем в град Банско и сме отговорни за собственото си и за здравето на близките ни! С разбирането, че е за доброто на всички, ние търпеливо, стриктно и без оплаквания спазихме ограниченията, наложени от двуседмичната безпрецедентна карантина в гр. Банско. Повярвайте, не ни беше никак лесно! Но през цялото време, всички очаквахме, че този здравен експеримент ще бъде продължен с изследване, резултатът от което ще бъде полезен, както за жителите на гр. Банско, така и за цялата страна. 

      Липсата на такова изследване, дори и да не е на всички граждани, обезсмисля мярката, която беше предприета. 

      Осъзнаваме опасността от разпространението на COVID-19 и подкрепяме предприетите действия от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването. Но игнорирането на искането ни да бъде извършен масов тест на жителите на гр. Банско, който да установи дали  тук е имало огнище на заразата и какъв е ефектът от карантината, снема доверието към действията, които правителството предприема за борба с разпространението на вируса.

      Будещ недоумение е отговорът на Министъра на здравеопазването на писмо на наша съгражданка /вх. номер 93-00-41/25.03.2020г /, зададен по Закона за достъп до обществена информация, че Министерство на здравеопазването  не разполага с данни за заболяваемостта от вируса в гр. Банско и случаите с предполагаем източник на зараза отново гр. Банско – информация, изнасяна от Националния оперативен щаб. Логичният въпрос на всеки жител на града, а може би и на страната, е,  на каква база е издадена Заповед РД-01-132/17.03.2020г., за поставяне на град Банско под карантина? 

      Смятаме, че смисълът на ограничителните мерки е да се създадат условия за откриване и лекуване на болните от COVID-19 и предотвратяване на разпространението му, а не да се внушава страх и паника. Не на последно място, за нас е важно гр.Банско да не остава с клеймото на „град на заразата”. 

      Ние подкрепяме противоепидемичните мерки и се обръщаме към Вас за съдействие да бъдат направени разумните и логични действия в тази посока, за които апелираме.

      Във връзка с горното и на основание чл.41 (1), чл. 42 (2) и чл.45 от Конституцията на Република България, се обръщаме към Вас в качеството Ви на Министър-председател на Република България и Ви молим за съдействие за решаването на следните  въпроси:

За да се прекратят спекулации и съмненията за произхода на заразата, броя на заболелите, контактните и носителите на вируса COVID-19 на територията на гр. Банско, да получим пълна и изчерпателна справка за броя заболели, контактни и заразени за периода  от началото на карантината - 17 март 2020 г. до днес 8-ми април 2020 г.

Да бъде тествана представителна извадка от жителите на гр. Банско, но не по-малко от 1/3 от населението.

С цел опазване живота и здравето, както и предотвратяване разпространяване на заразата сред жителите на гр. Банско, заявяваме искането си градът да остане под строг пропускателен контрол до края на извънредното положение в страната – 13 май 2020 г., както и за стриктно съблюдаване указанията на кризисния щаб за причините за пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица на територията на гр. Банско.

В подкрепа на нашите искания сме организирали подписка, в която, при стриктно спазване на противоепидемичните правила, събираме подписите на граждани и живеещи в гр.Банско. В интернет е открита петиция със същата цел.

Господин Министър - председател, Вашите действия са очаквани от почти десет хиляди жители на гр. Банско, които дисциплинирано спазваха  14-дневната карантина и продължават отговорно да се отнасят към предприетите от правителството противоепидемичните мерки.

С уважение,

Граждански инициативен комитет - Банско                                              

Мая Димитрова Стоицева:

Елена Симеонова Джолева:

Кристина Йорданова Обецанова: 

Весела Георгиева Манолова:        

Константин Стефанов Златко

Рая Асенова Коева-Вълкова:

Райна Бориславова Тодорова:

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, подписка на ГИК
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, д-р Кушлев
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg, д-р Рускова съставя списъците
Снимка: Infomreja.bg, кметът на Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK