Досега 51 българи са изследвани за коронавируса, всички проби са отрицателни

Снимка: https://pixabay.com/

МЗ отговаря на въпроси на ИНФОМРЕЖА

ИНФОМРЕЖА пита, Министерството на здравеопазването отговаря.

Темата е коронавирусът и едни от най-често задаваните въпроси, както в социалните мрежи, така и в ежедневието.

Какъв е броят на предпазните екипи, разпределени в здравните заведения в страната, срещу корона вируса?

Болниците в България са снабдени с достатъчен брои лични предпазни средства. Министерство на здравеопазването е осигурило и допълнителни предпазни екипи, които в случай на необходимост ще бъдат разпределени на здравните власти. На органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други. Специализирани медицински дрехи не са необходими на спешните отделения към лечебните заведения, тъй като пациенти със симптоматика на коронавирус до доказване или отхвърляне на заболяването се настаняват в инфекциозните структури на лечебните заведения-под карантина.

Какъв е броят на лицата в страната, които са под карантина в болнични заведения, както и в домашни условия?

До днес броят на пробите за коронавирус, обработени от Националната референтна лаборатория са 51, като всички те са отрицателни. Всички, изследвани проби в лабораторията на ВМА, също са отрицателни.

Лицата, които се наблюдават от общопрактикуващите лекари в домашни условия, такива данни не постъпват в Министерството на здравеопазването, тъй като в този случай се касае за граждани, пристигнали от райони с високо разпространение на новия коронавирус, но при които граждани липсва каквато и да било симптоматика на заболяването, което означава, че при тях не се взимат проби за изследване. 

Какъв е точният брой наличните тестове, предоставени на страната ни? Колко от тях са изразходвани?

В момента има достатъчно налични тестове като вече са осигурени и тестовете за двете нови лаборатории, които ще заработят във Варна и Стара Загора. Обръщаме внимание, че в лабораториите се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика, като пробите се вземат и изпращат за изследване от лечебно заведение.

Какъв е съветът към международните шофьори, които работят в релациите в заразените държави и как трябва да постъпят, когато се приберат – при липса на симптоми?

Съвети/препоръки към всички български граждани са налични на официалния интернет сайт на Министерството на здравеопазването в рубриката „За граждани“, също така на интернет сайтове на Регионалните здравни инспекции, както и на интернет сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Колко медици са дежурни в граничните зони, включително и на летищата?

Министерството на здравеопазването вече многократно е подчертавало, че се провежда засилен граничен здравен контрол, като са разкрити и временни здравни звена на граничните контролно-пропускателни пунктове на Летище София — Терминал 1 и Терминал 2, Летище Варна, Летище Бургас и Летище Пловдив. Открити са гранични медицински пунктове и на сухоземните граници.

След колко време след взета проба е ясен резултатът от нея? При наличие на зараза какви медикаменти и лечение ще бъдат приложени на пациента?

По отношение на въпроса Ви за резултата от взетите проби-резултатът е ясен до 24 часа. При установено заболяване се предприема симптоматично лечение при изолация в лечебно заведение. Все още не е разработен медикамент, в това число и ваксина срещу новия вирус COVID- 2019.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK