Допинг сред плувците ни?

Снимка: Infomreja.bg

ММС с официална позиция

Министерството на младежта и спорта (ММС) е информирано за трите положителни допинг проби, дадени от състезатели от националния отбор по плуване. Борбата срещу употребата на забранени вещества е един от водещите приоритети на държавната политика в областта на спорта за високи постижения. 

От 2018 г. до момента процентът на положителни проби на национални състезатели по плуване е изключително малък. За периода Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на положителните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни отбори. Това показва, че не са налице системни нарушения на антидопинговите правила и няма създадена практика за употреба на забранени вещества в националния отбор по плуване.

ММС настоява Българската федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.

Държавната политика в областта на борбата срещу употребата на допинг в спорта е приоритет на правителството и личен приоритет на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ето защо в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който е в сила от 18 януари 2019 г. за първи път е предвидена самостоятелна глава „Антидопингова дейност“, която задава основните рамки за регулация на тази дейност. Именно с цел засилване на мерките за борба срещу употребата на допинг в административнонаказателните разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени имуществени санкции на спортните организации в зависимост от поредността на нарушението.

        Водеща роля в допинговия контрол, превенцията и борбата срещу допинга има Антидопинговия център. Центърът осъществява дейността си самостоятелно, в сътрудничество с останалите национални и международни институции и организации, имащи отношение към превенцията и борбата срещу използването на допинг. От 1.01.2021 г. са в сила изменения в Закона за физическото възпитание и спорта и нова Наредба за антидопинговата дейност в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021 и Международните стандарти към него.

По-рано днес трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг, разкри bTV. Новината бе потвърдена от президента на федерацията Георги Аврамчев.

Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол. Проверката е направена от родна страна, на 4 февруари по време на лагера на тима в "Дианабад". Пробите са изпратени за проверка във Виена.

В момента тече процедура, като тримата, уличени в употреба на забранения препарат, трябва да преценят дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Провинилите се са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

18-годишният Баблаков има покрит норматив Б за 100 м бруст за олимпийските игри в Токио. През 2020 г. той постави поредния си национален рекорд в коронната си дисциплина. На държавното първенство за юноши и девойки старша възраст в Пловдив, талантът от Велико Търново подобрява собственото си най-добро постижение, след което го прави отново и на шампионата за мъже и жени на България.

Към днешна дата Здравко Баблаков е сред седемте най-добри плувци у нас на 100 м бруст за всички времена. 

20-годишният Светлозар Николов е от Пловдив и е считан за голямата надежда на националния ни отбор в дисциплината 400 м съчетано. Николов бе сред шестимата български дебютанти на световното в малък басейн в Ханджоу (Китай) през 2018-а. Възпитаник на прочутия пловдивски треньор Ботко Трендафилов. Николов заема важно място в плановете на генералния мениджър на държавния ни тим Кристиян Минковски да имаме щафети на всяко голямо състезание.

През декември миналата година Николов най-после подобрява 13-годишния национален рекорд на България на 400 м съчетано, който до този момент принадлежи на Михаил Александров. Александров го поставя на шампионата на планетата в Мелбърн на 1 април 2007 г., а на 19 декември 2020 г., по време на държавното първенство в родния си град Пловдив, Светлозар спира хронометрите на 4:22,59 мин.

Благой Панайотов е на 18 години от Сандански. Около него и другите двама уличени Здравко Баблаков и Светлозар Николов трябваше да се гради силната щафета на България. Положителните проби на трите момчета могат да бъдат смятани за огромен удар по репутацията на новия национален отбор.

Миналото лято на държавното първенство на басейн "Диана" Панайотов триумфира на 200, 800 и 1500 м свободен стил, както и на смесената щафета на 4 по 100 м с родния си клуб "Вихрен" Сандански.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

"Голям шок и изненада. От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези 3 положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели (б. ред - станозолола). Ще проведем собствено разследване", каза президентът на родната федерация Георги Аврамчев на живо в ефира на bTV.

Той твърди, че дисциплината в тима ни не е нарушена: "Те са достатъчно зрели и пълнолетни. Всеки сам може да вземе медикаменти. Някои хора ни забиха нож в гърба. Не очаквам повече положителни проби", добави той.

Родното плуване бележи подем през последните години, като до момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов.

21-годишният Антъни Иванов, който е финалист на световни и европейски първенства, медалист от юношески състезания, многократен държавен шампион и национален рекордьор, прави фурор в Щатите, където учи и тренира през последните две години.

Младата ни надежда в плуването - 17-годишният Калоян Левтеров, постигна няколко силни резултата през миналата година. През август 2020-а стана първият българин с време под 2 минути на 200 м гръб, а през ноември постави национален рекорд с време 54,96 секунди на 100 м гръб на турнир в Бургас.

2020-а бе особено успешна и за 17-годишния Йосиф Миладинов, който влезе в историята на родното плуване, превръщайки се в първия с под 49 сек на 100 м свободен стил.

Иванов, който завърши на осмо място на световното първенство по плуване на 200 м бътерфлай през 2017 г. в Будапеща, е в САЩ и не е бил на лагер с националния ни тим.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK