Донор спаси живота на 51-годишен мъж от Покровник

Снимка: ВМА, архив

Пациентът е чакал 3 години за трансплантация

В УМБАЛ "Александровска" бе направена бъбречна трансплантация на двама души, съобщиха от болницата. Донор е 67-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт заради мозъчна хеморагия (кръвоизлив).

Трансплантирани са 62-годишна жена от Варна, която е на перитонеална диализа от 8 години, и 51-годишен мъж от село Покровник, Благоевградско, който е на диализа от 3 години. 

Двамата реципиенти, показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени от листата на чакащи. За трансплантирания мъж това е трети шанс да получи бъбрек, след като първите два пъти, в които е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечносъдовата система.

В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Белият и черният дроб на донора са взети от немски екип, като белият дроб ще бъде трансплантиран в Хановер, а черният дроб - в Берлин.

От екипа на болницата изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и благодарят за тяхното решение./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK