Дончо Андонов: Фолклорът е моето призвание!

Снимка: личен архив

Народният певец Дончо Андонов е роден на 16-и януари 1944 година в Долно Уйно, Кюстендилско. Основното си образование завършва в родното си село, а средно в Техникума по текстил и облекло – Кюстендил.

Дончо Андонов, наричан още Уйнския славей е певецът с постоянно присъствие на събори и тържества в кюстендилския край. Гласът му е разпознаваем заради тънките извивки и мелодичните припеви. Майката на Дончо имала изключителен талант, което оказало своето музикално въздействие върху него. За себе си певецът казва, че пее от малък.

Като ученик, талантът му е забелязан и педагозите надграждат и развиват гласа на Дончо. Кадър е на ансамбъла на покойния Никола Вучков, както и на Валентин Кенов. По думите му най-големите му постижения са през 1981 година на международния фестивал в Копривщица. Андонов е безупречен и печели златен медал за индивидуален изпълнител.

Колкото повече се качва на сцена в годините, толкова повече народният певец добива увереност и самочувствие. Първите му записи са в Радио София. През годините Дончо жъне успехи. За съжаление преди около 20 лета семейството е белязано от голяма трагедия, синът на Андонов загина при пътен инцидент и съкрушеният баща замлъква за дълго.

Минават години и той отново намира сили в себе си, за да радва почитателите на народната музика, тъй като фолклорът е неговото признание. Дончо Андонов казва, че пеенето за него е нито хоби, нито професия. Освен пеенето Уйнският славей обича изключително домашния уют. Всичко на село в къщата му е направено в битов стил.

Певецът не приема чалгата, която ни залива. Смята, че добрият народен изпълнител не бива да представя еднотипен репертоар, а трябва да може да пее песни от всички фолклорни области на страната. Дончо Андонов има в репертоара си 276 песни от от петте фолклорни области. Изпълнителят подготвя концерт „Дончо и приятели“ по повод 40 години на сцена. Събитието ще  бъде в началото на октомври. 

 

КОМЕНТАРИ

Айдемарш20:49 - 06.10.2017
Ало, така наречения Айстига. Всеки може да пее народни песни друг път! Малко могат, но дузина некадърници се напъват и се пъчат със званието народен певец. А професионалното пеене е постоянен труд и усилия, ясно ли ти е, глупако. То е труд и работа и призвание, не мързел. Омръзна ми простаци и всезнайковци прости като теб да плещорят глупости!!!
Айстигабе16:14 - 18.09.2017
Всеки може да пее народни песни! А в страната се пренасити с "народни" изпълнители който цял живот ще пеят 10 песни и ще ядът и пият на аванта по кръчмите и селските панаири щото ги мързи да гледат особено и да работят!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK