Дончев: Изчакайте! До няколко дни ще има промени!

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство не е заплаха за усвояването на средствата, заяви Дончев

"Ние сме свързани с ЕС като икономики и затова единственият вариант бе паневропейски план, за да излезем от кризата и да бъдем много по-смели и агресивни", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ. 

Според него наред с числата за България, трябва да се гледат и тези за Европейския съюз, защото икономиките са свързани. 

Поводът за брифинга станаха средствата, които България ще получи от европейския бюджет за следващите няколко години. Както ИНФОМРЕЖА писа, след тежки преговори в Брюксел, министър-председателят Бойко Борисов договори за страната ни 29 млрд. евро. 

Първоначалният план, който бе предложен, е променен, но това не е тежко. България е сред държавите, най-малко пострадали от пандемията сред южните държави. Появиха стари и нови пукнатини, свързани с разходването на средствата. Въпреки различията по време на преговорите, страните са се обединили. Имаме обединенеие за годишната финансова рамка, чийто размер е 1 трильон и 74 милиарда евро. Размерът на намален заради Брекзит, уточни Дончев.

По новия пакет е заделена сума от 750 млрд евро.

Така следващите години ЕС ще може да оперира с почти 2 трилиона евро, което ако се организира ката разход, ще даде ефект, каза Дончев.

От договорената сума в ЕСъвет - 300 млрд. евро са грантове, а държавите членки ще полазват 360 млрд като заеми.

Грантовете са намалени, каза Дончев.

България получава 28 млрд. 934 млн. евро по всички пера, сред които:

  • Кохезионна политика – около 9 млрд. евро;
  • Преки плащания – 5 млрд. евро;
  • Фонд за справедлив преход – 1 млрд. 178 млн. евро;
  • Фонд за миграция и сигурност е над 2 млн.;

Средствата се очакват до края на годината. Проектите ще се стартират авансово. Тези пари ще стигнат там, където трябва, заяви Дончев.

Безвъзмездно страната ни получава 24 млрд. евро, а България ще има достъп до заем от 4 трилиона 540 милиона евро.

Освен размера на парите, имат значение целите и посоката. Имаме уникална възможност да съчетаем продължим инвестициите в пътища, градската среда, образование, иновации. Също така можем да финансираме и нови пера като здравната система, средства за кризата, помощи за бизнеса. Схемите трябва да стигнат до огромна част от бизнеса – бързи пари, на място, без корупция! Основен фокус е енергийната ефективност. Основна цел е всички жилищни и обществени сгради в страната да бъдат санирани, както и дигитализацията на бизнеса, както и акцент са иновациите – производство на скъпи и уникални неща, измислени в страната, набеляза като цели Дончев.

Иронично е, че плановете ще се подготвят следващите 6 месеца, но ще се управляват от следващото правителство, но ние ще се справим!, заяви вицепремиерът.

Преди април 2021 г. трябва да бъде оформена документацията за заявка какво трябва да бъде финансиране.

Краткият коментар на Дончев относно вота на недоверие бе: В политиката не е важно да говориш, а да слушаш. Ние слушаме всеки – и в и извън парламента. Демокрацията предполага мнознството да определя желанията, но и да бъдеш толерантен към исканията на малката група. Ще има промени! Никой от нас не иска да бъде така, както преди 2 седмици, няма нужда и полза. Изчакайте до няколко дни какво ще се промени. Години наред когато сме спорили в партията, когато някои ни е упреквал, че не сме достатъчно добри, ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората.

Социалният министър Денича Сачева бе лаконична: Въпреки намалението на финансовата рамка, България получи милиард повече, но това е заради протестите.

Задачите, набелязани по инвестициите, ще бъдат обсъждани с коалиционните партньори. Трябва да се постараем разговорът да тече и с всички останали, не само в политическите формати, каза Дончев.

Той каза, че ще представи план за обсъждане, който да бъде критикуван. В плана се включва и темата за трите министерски оставки.

Със сигурност промени ще има, подчерта Дончев.

Служебното правителство не е заплаха за усвояването на средствата. Всякакви изчисления се правят, но в Изборния кодекс е записано, че следващите избори са само машинни, а за 2 месеца няма как да бъдат купени такива, уточни Дончев. До 6 месеца такива ще бъдат закупени.

Донев каза за протестите пред НС, че е протестирал повече от тях и има богат протестен опит.

За да има смисъл от протеста, той трябва да промени нещо. Съжалявам, че няма формат, в който да говоря с хората. И един човек да е отвън, който да е обиден, той трябва да бъде чут. Съжалявам, че не мога да говоря с тях, завърши вицепремиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK