Борисов отчете успешно европредседателство пред ЕП

Снимки: МС

Българското европредседателство си постави четири основни приоритета и постигнахме успех и напредък по всички от тях. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от председателството на Съвета на ЕС пред Европейския парламент, цитиран от bTV.

„Безспорно най-големият ни успех бе постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена”, заяви той.

Според Борисов именно Срещата на върха в София от 17 май помогнала на Атина и Скопие да се споразумеят за името на бившата югорепублика.

По думите му диалогът с Турция е бил възстановен, подобрена е била Шенгенската информационна система.

„Ние сме прагматични. Работихме много за свързаността на региона, защото политическите декларации са важни, но гражданите тябва да видят реалните резултати в своето ежедневие“, заяви Борисов. Той отбеляза, че транспортнтие коридорите 4,8 и 10, дигиталната инфраструткура, жп линиите и пристанищата - ще даде възможност за много по-голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани.

„На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Балканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +“, отчете премиерът Борисов.

По думите му всички българи в европарламента, "за разлика от (тези в) България, работеха в интерес на председателството". Той посочи, че даже се е разбрал с германския евродепутат от "Зелените" Ска Келер и тя отново ще посети нашата страна, за да се запознае с развитието на туризма и изграждането на инфраструктура.

Висока оценка дойде и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер: "Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към председателството. Всяка секунда и всяка минута работихте така и за мен бе удоволствие да работя с Българското председателство".

В началото на изказването се наложи пауза заради технически проблем. Отстраняването му се забави, след като евродепутати възпрепятстваха техниците в знак на подкрепа за синдикалните искания на преводачите. "Приключи българското европредседателство и започнаха проблемите", коментира лаконично Борисов след изслушването. /Фокус, БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK