АФП: Захлупената от смог София е почистена за домакинството на европредседателството

Снимка: БГНЕС

Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните лица от ЕС за утрешното откриване на българското председателство от Европейския съвет, но остана захлупена от смог, пише в репортаж на АФП от София.

Най-бедната, но и най-евроопитмистичната страна членка на блока завърши скъпо обновяване на Националния дворец на културата, построен през 1981 по време на комунистическия период, за да домакинства на срещите по време на 6-месечното ротационно председателство.

Столичното летище стана по-леснодостъпно след прибързаното завършване тази седмица на ново скоростно трасе, което го свързва с булеварда, водещ към центъра. Електрически коли бяха наети, за да возят делегатите от ЕС, с което България иска да покаже решимостта си за опазване на околната среда.

Но София остава една от най-замърсените столици на Европа заради изключително лошото качество на въздуха – проблем, който, за разлика от дупките по пътищата, няма как да бъде скрит. Както всяка зима, гъст смог похлупва столицата, тъй като дърва и въглища се използват за отопление, а остарелите коли са навсякъде.

Концентрацията на фини частици във въздуха на София в сряда беше 4 пъти над препоръчителния лимит, според данни от агенцията за опазване на околната среда.

В опит да подобрят положението, столичните общински власти наредиха главните булеварди да бъдат измити и поставиха специални газови анализатори в главния полицейски пункт за инспекция на превозните средства.

Скорошни данни показват, че 43 процента от колите в България са на повече от 20 години, като едва 3,6% от превозните средства са на по-малко от шест.

Софийският общински съвет трябва да заседава на 25 януари и да обсъди по-спешни мерки в дните на най-голямо замърсяване – като по-евтини билети за градския транспорт и ограничения за влизането на коли в центъра на града. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK