Домът за стари хора в Гоце Делчев с незапълнен капацитет

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg, архив

Няколко месеца след като Домът за стари хора в Гоце Делчев започна да функционира, неговия капацитет все още не е запълнен. В институцията са настанени 9 възрастни мъже и жени от региона, а капацитетът е за 24.

Желаещите могат да подават документи за настаняване в Дирекция „Социално подпомагане” - Гоце Делчев или в общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, съобщиха от Община Гоце Делчев. От кметството уточниха, че комплектът документи на  желаещите  трябва да включва:

1.  Молба за настаняване

2.  Медицинска характеристика от личен лекар

3.  Медицинска характеристика от психиатър

4.  Копие от документ за самоличност

5.  Копие от личен амбулаторен картон (ако има такъв)

Настаняването се извършва на основание заповед на директора на „Социално подпомагане” - Гоце Делчев като с всяко настанено лице се сключва договор за ползване на услугите на Дома за стари хора и се заплаща месечна такса, която е определена в Тарифата за таксите за социални услуги, финансирани от републиканския бюджет, а именно:

-        70% от личните доходи;

-        30% от личните доходи за ветераните

-        и не повече от реалната издръжка за месеца за лица, които имат влогове над 500 лв. или са прехвърлили недвижима собственост срещу гледане и издръжка.

В институцията се предлагат социални услуги на възрастни лица, които са в добро психическо и физическо здраве, и могат сами да се обслужват.

Домът разполага с дворно място със зелени площи, дървета и алеи с цветя, пейки и беседка за почивка. Сградата е реновирана по европейски стандарти и изискванията на програма „Красива България” с активното участие на Община Гоце Делчев, разполага с асансьор и рампа за по – лесно придвижване на потребителите.

Капацитетът на Дома е 24 места, а стаите за живеене са 9 с две и три легла. На всеки етаж има по три модерно и функционално обзаведени бани и тоалетни. За възрастните хора в Дома се осигурява разнообразна и качествена храна по избор и в съответствие с изискванията на рационалното хранене.

Създадени са условия за практикуване на любимо хоби, колективни игри като шах, табла, карти, домино и други, занимателна и функционална трудотерапия, организиране на излети и екскурзии. Обособен е кът за срещи с приятели и роднини, организират се и различни празненства.

На потребителите е осигурено медицинско наблюдение, контролирано приемане на лекарствата и закупуване на същите при нужда с лични  средства.

 

КОМЕНТАРИ

katrin09:50 - 14.07.2016
Може ли номер за връзка?
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK