Домуващи в кюстендилския Дом “Ильо Войвода“ станаха център на внимание в парламента

Снимки: НС

В навечерието на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания,  фотомодели от кюстендилския дом „Ильо Войвода“ бяха специални гости на Народното събрание.

Техните артистични фотографии, направени от Мартин Петров, Мария Лепопелска, Мая Таскова, Теодора Сърбинска, Детелина Тихолова и Виолета Атанасова, изпълниха северното фоайе в парламента, а редом до тях бяха и портретите на двайсет мъже от дома, нарисувани от художника Здравко Анев.

Изложбата, наречена от авторите „Отвъд видимото“, показва от един по-различен ъгъл душевността на хората с увреждания, обречени от съдбата да живеят извън своите собствени домове.

Изложбата бе открита от Цвета Караянчева – председател на 44 Народно събрание, която в официалното си слово каза: „За мен е голяма чест да ви посрещна в българския парламент и да ви пожелая да бъдете бодри и усмихнати, каквито сте днес тук. Много е важно да не забравяме хората в нужда и винаги да се отзоваваме на повика за помощ. Като председател на 44 НС мога да ви уверя, че правим всичко възможно да се чувствате равни и да бъдете  съществена част от българското общество. Знам, че сме длъжници,но винаги има какво да се направи.“

Изложбата бе представена от омбудсмана Мая Манолова, под чийто патронаж бе организирано събитието. Животът  ни изпраща изпитания и когато човек изпадне в трудни обстоятелства, е изключително важно да има с кого да ги посрещне,  кой да се погрижи за него и най-вече да  има хора, които да му бъдат приятели, каза тя, като добави:

"Може би тази изложба ще направи това, което аз с думи не мога да направя – да убедя депутатите да приемат няколко решения, които са важни за хората – за тези без заплати, за хората с увреждания. Може би, признавам си го чисто егоистично, те биха могли  да свършат моята работа с тази изложба, ако намерят време и имат сърце да я погледнат".

Мая Манолова благодари на директорката на дома Анелия Велинова и на журналистката Виолета Атанасова за инициативата и организацията на изложбата, както и на Цвета Караянчева за това, че е оценила стойността на инициативата и е приела домакинството за  представянето й в най-високата българска институция – народното събрание.

На откриването на изложбата „Отвъд видимото“ дойдоха и Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, който е в инвалидна количка, зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания - Адриана Стоименова, народни представители, журналисти от национални медии.

От Кюстендил и Дупница за събитието пристигнаха около 80 души – от ДВХФУ, от Клуба на инвалида, клуб „Вяра, надежда и любов“ и женското дружество „Майчина любов“.

Стилната музикална атмосфера на откриването създаде известният цигулар Владимир Тасев, поканен лично от Манолова, а най-затрогващите мигове сътвори Александър Дяков, който в инвалидната си количка пред своя портрет, нарисуван от Здравко Анев, изпя неофициалния български химн „Моя страна, моя България“, без дори сам да осъзнава колко дълбок смисъл  доби неговото изпълнение на това място в контекста именно на това събитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK