Домуващ в "Ильо Войвода" се пренесе в Индия и Япония благодарение на своя приятел проф. Емил Попов

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Една впечатляваща среща привлече вниманието на посетителите на изложбата „Без концепция“, подредена в художествената галерия „Вл. Димитров-Майстора“, в която се представят скулпторът проф. Емил Попов – преподавател в Националната художествена академия, и негови ученици от последните 25 години.

Професорът  беше очевидно радостен да се срещне  в галерията със свой стар приятел , с когото  са живеели близо един до друг в Перник,  и който сега  е в Дома за хора с физически увреждания в Кюстендил.  78-годишният Васил Драгомиров, известен в арт средите като Васкони, дойде на събитието в инвалидната си количка благодарение на свои кюстендилски приятели, които редовно полагат грижи за неговите пълноценни социални контакти.

Професорът му подари видео панорама на своите най-значими скулптурни творби, които се намират в Индия, Япония, Белгия , Корея и  на още много места у нас и по света. Двамата се срещнаха и при предишното гостуване на проф. Емил Попов в галерията на Майстора, като сега заплануваха следващата им среща да бъде през лятото в ателието на професора в село Дрен.

Духът – това е най-важното у човека, това е неговата самоличност и аз се възхищавам на Васкони за  това как той успява да запази своя дух така жив,  силен и любопитен към света, независимо от сложните житейски перипетии и от сериозните здравословни проблеми, коментира професорът, чиито творби правят чест на много галерийни и открити пространства по целия свят.

 

Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK