МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев ще сключи договор за кредит

Снимка: Infomreja.bg

Това е необходима стъпка, смятат общинските съветници

Днес общинските съветници в Гоце Делчев приеха предложенията, направени от д-р Петър Филибев - управител на МБАЛ „Иван Скендеров“.

Първото предложение е за сключване на договор за банков кредит за оборотни средства. Размерът на кредита е 2 милиона лева. Той е необходим за погасяване на съществуващ кредит и за разплащания на болницата с доставчици на консумативи и лекарства.

Становището на трите комисии, в които е било обсъждано предложението – по здравеопазване, общинска собственост и бюджет, е в подкрепа на предложението.

Разяснения по въпроса за необходимостта от кредита даде Ангел Гераксиев – председател на Постоянната комисия по бюджет, където са направени подробни икономически разчети. Той подчерта, че стъпката е необходима, за да не се изплащат големите неустойки, които сега болницата поема  по договорите за разсрочено плащане на изразходваните през годините лекарства и консумативи. Това са стари задължения, които в момента костват на болницата около 49 000 лева месечно. Разчетите показват, че при изплащане чрез заема на тези около 1 400 000 лева задължения,  месечната сума ще се намали на около 23 000 лева.

„Така ще се даде възможност на болницата да вземе глътка въздух и няма да се дават излишни пари“, заключи председателят на Бюджетната комисия.

Второто предложение на управителя на болницата касаеше даване на съгласие за закупуване на медицинска апаратура. Тя е необходима за изграждане на Център за инвазивна кардиология в МБАЛ „Иван Скендеров“.

Министърът на здравеопазването вече е издал заповед, с която разрешава да се извърши регистрация на здравното заведение по тази дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK