Хората от Сатовчанско са подложени на изпитание

Снимка: Infomreja.bg

Те упорито се борят с последиците от градушките

„На 60 години съм, такава градушка не бях виждал! Страшно нещо! Всяка година е имало градушка, но като тази …“, споделя кметът на Вълкосел – Сюлейман Арунов.

Вълкосел е най-засегнатото от природната стихия село в Сатовчанско. За по-малко от седмица бедствието два пъти го сполетя. Втория път унищожи и малкото тютюневи ниви, останали дотогава незасегнати.

А тази година повече местни домакинства засели тютюн. Нали от лавандулата останаха излъгани! Все чакат и все не им я плащат…

Представители на тютюневите фирми сега правят оглед на нивите и съветват да се коси. Реколтата е унищожена почти на 100 процента!

Печална е картината и в градините със зеленчуци. Стопаните усилено търсят разсад, да ги засадят отново.

Унищожена е тютюневата реколта и на хората от други села в община Сатовча. С надеждите за доходи от тютюна окончателно са се разделили десет  домакинства от Слащен и осем от Боголин – всички, които тази година са заложили на традиционната култура.

„Много лошо е положението и по градините и лозята. Нищо няма да наберем!“, казва кметът на Боголин – Бисер Караилиев.

В село Туховища няма много тютюн, поразиите са повече по черешовата реколта. А и градушката насам е била по-слаба, както казва местният кмет Шукри Шукриев.

Тази година природата подложи на голямо изпитание хората от Югозападните Родопи, но с пословичното си трудолюбие и упоритост те ще излязат по-силни от него!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK