Деца изработват картите на Княжество България в музея в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Музейната работилница стартира на 12-и септември

Десетки деца ще се включват в изработката на картите на Княжество България, като проявата стартира на 12-и септември в Историческия музей в Кюстендил.

„Месец септември е наситен със събития, повратни за българската история. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е поправена една от грешките, заложени с решенията на Берлинския конгрес, който следва Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г.

Към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас“, припомниха от музея в областния град.

По техни думи именно картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор.

 „Чрез изработването им септемврийската Музейна работилница за деца има за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава“, обявиха още културното звено.

Заниманията ще се проведат в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил на 12, 13 и 14 сетември 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK