Нено Димов остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Решението взе Специализираният наказателен съд

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста.

Решението взе Специализираният наказателен съд по повод искането на защитата на бившия екоминистър наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена в по-лека, информира News.bg.

В мотивите си магистратите заявиха, че от показанията на свидетелите и доказателства по делото има обосновано предположение на съпричастността към обвинението. Според съда Нено Димов има реална опасност от извършване на престъпление, може да повлияе на свидетелските показания, но няма опасност от укриване.

Към настоящия момент не е налице основание за измяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража". Съдът остави без уважение молбата на защитата за изменение на мярката.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от днес. Ако решението бъде обжалвано, съдебното заседание ще се гледа на 25 февруари от 10 часа.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев остана доволен от определението на съда. Според него към настоящия момент няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на наложената мярка на Нено Димов - "задържане под стража".

От своя страна адвокат Ина Лулчева, подзащитник на Нено Димов, заяви, че ще обжалва определението на съда. Според нея това е показало, че прокуратурата не се налага да работи по мерките, а съдът й върши работата. Прокуратурата не посочи нито една сериозна основа, на която се продължава задържането на Нено Димов, изтъкна адвокат Лулчева.

По думите й прокуратурата посочила декларативно, че щяло да има още разпити на свидетели, други действия или обвиняемият да им въздейства. В този вид на процеса защитата няма участие, защото се развива на база на декларациите на прокурора, които съдът безкритично, каза още адвокат Лулчева.

Тя посочи, че от един месец нищо не се правело по делото и нямало да се разпитват свидетели, защото Нено Димов е обвинен за действия като министър, а те се вършат с правни актове.

"Все повече се създава впечатлението, че при невъзможността да се реагира адекватно на едно положение се хвърля една изкупителна жертва, за да се каже, че са взети всички мерки. Това е случаят", каза още адвокат Лулчева.

Припомняме, на 16 януари Апелативният съд потвърди най-тежка мярка за неотклонение на Нено Димов. Съдът разгледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал в представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото, съобщиха от специализираната прокуратура.

Според прокуратурата категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена", с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник.

В началото на годината бившият екоминистър бе задържан за 24 часа. По-късно в дома му бяха иззети документи, в които имало доказателства за извършени престъпления. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK