Документалния филм "Концлагерът Трикери" представиха в Благоевград

снимки: ВМРО

В  зала номер 5 на Община Благоевград, пред многолюдна аудитория, ВМРО представи документалния филм „Концлагерът Трикери” на Георги Дракалиев за неимоверните жестокости и геноцид на които е подложено българското население в Солун през 1913 г.

На събитието присъстваше и председателят на "България без цензура" в Благоевград, адвокат Йорданка Стойчева, поканена  от коалиционните си партньори от ВМРО.

Филмът „Концлагерът Трикери” е създаден през 2013 г. по повод 100 години от Междусъюзническата война. В него се разказва за жестокия погром от страна на гръцката армия над българското население в Солун през юни 1913 г. и насилственото депортиране на хиляди български войници  и цивилни на гръцкия остров Трикери.

Там хората са оставени без вода, храна и медицинска помощ, поради което умират хиляди от тях. "Тук всичко напомня за трагедията в Батак – от копаните на ръце кладенци за прясна вода понеже на острова няма извори до хилядите незнайни гробове на нашите съотечественици", коментираха организаторите на представянето на документалната лента.

Филмът е заснет с помощта на фондация "ВМРО", както и със съдействието на структурите на ВМРО в Бургас и Стара Загора.

Автор на документалната продукция е Георги Дракалиев с екип – оператор и монтаж - Иво Вартанян, превод - Георги Петков, диктор - Красимир Калудов.

 

снимки: ВМРО
снимки: ВМРО

КОМЕНТАРИ

Tosho15:33 - 19.03.2014
Temata e nepoznata v segashna Bulgaria. Pohvalno za awtorite!
Mile15:32 - 19.03.2014
Само така ВМРО! Напред и нагоре!
мамма мия12:18 - 19.03.2014
това ли е "многобройната" публика? там са само пияниците от умрялото МВРО и проститутките на бареков
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK