Документални филми на БНТ2 с награди от Международния фестивал „На източния бряг на Европа"

Снимка: БНТ2

Документалните филми на БНТ2 „Десницата на Св. Иван” и „Да построиш чешма“ са сред лауреатите на Международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“.

Продукциите на РТВЦ Благоевград бяха отличени в категория „Вяра и традции“ на провелия се във Велико Търново кинофест.

Те бяха отличени сред 93 филма от 27 държави, които тази година се състезаваха за престижните награди.

Най-добрите филми бяха определени от осемчленно международно жури от професионалисти в областта на аудио-визуалните изкуства, туризма и журналистиката.

Филмът „Десницата на Св. Иван” Свети Иван Рилски разказва за духовния път на покровителя на българския народ и за най-светите православни духовни места на България и Гърция, свързани с делата и мощите на светеца. Сценаристи са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на филма, а оператор е Феодор Сургов.   

„Да построиш чешма“ е филмов разказ за традицията семействата в селата в района на Сатовча да изграждат чешми в памет на починали близки или пък за здраве.

За една традиция, която се пази от десетилетия и се предава от поколенията, за една традиция, възпята в песен. Сценарият на филма е на журналиста Елена Чимева, режисьор е Румяна Ангелакова, а оператор – Димитър Бояджиев.

Международният фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ се провежда за 12-та поредна година в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“.

Форумът е част от платформата „Европа за фестивали и фестивали за Европа“, инициирана от Асоциацията на европейските фестивали и е член на Международен комитет на туристическите фестивали CIFFT /Comité International des Festivals du Film Touristique/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK