Документален филм за Христо Бараковски представят в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив

Документален филм и албум с творби на Христо Бараковски ще бъдат представени утре, 4. октомври, в Благоевград. Премиерата ще започне в 18:00 часа  в зала „22. септември“.

Дебютът на филма е по повод 81 години от рождението на големия майстор, а за албума с творби е работило издателство „Захари Стоянов“. Организатори на събитието са Община Благоевград и Съюза на българските художници.

Преди време по инициатива на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов беше внесено предложение до Министерството на културата за присъждане на орден “Стара планина" на Христо Спасов Бараковски.

Христо Бараковски е един от най-ярките и утвърдени майстори на декоративната пластика и дърворезба у нас, художник със силно изявена авторска характерност, предопределена от съчетанието на резба, склуптура и рисунка.

Носител е на много национални отличия, два пъти е награждаван с орден “Св. св. Кирил и Методий” – III степен, удостоен е със званието “Заслужил художник”, Почетен гражданин на Благоевград – 1976 г., също така е отличен и с почетния знак на ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Христо Бараковски става главен художник на Благоевград. Той е сред ръководителите на групата на художниците в окръжния център. След промените през 1990 г. е избран сред 3000 членове и в ръководството на Съюза на българските художници.

Има изключителния принос в града да присъстват най-значимите палитри на българската живопис от 20-и век. На 30 май 2012 година, жизненият път на гениалния творец приключва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK