“Докторантски филологически център” с трети уъркшоп в Банско

снимки: Филологически факултет

В периода 24-26.10.2014 г. докторантите от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” проведоха в Банско своя пореден уъркшоп по проект „Докторански филологически център”, част от ОП "Развитие на човешките ресурси", с ръководител проф. д-р Магдалена Панайотова.

В уъркшопа се включиха деканът на Филологическия факултет доц. д-р Антони Стоилов, доц. д-р Стилиян Стоянов, доц. д-р Елена Тачева, които в рамките на кръглите маси обсъждаха възможностите на съвместното писане и трудностите при писане на дисертация.

В проекта, стартирал преди година, участват общо седем докторанти, които разработват езиковедски и литературоведски дисертации в различни филологически области.

Езиковедската работа на Александър Петков за животновъдската лексика на банския говор предизвика интереса на всички участници с обзора на представителната извадка примери. Литературоведите Елисавета Стойчева, Илияна Иванова и Христина Андонова представиха теми от различен времеви период на българската литература, които бяха поднесени по различен начин. Общо беше желанието обаче да се изведат основните достижения в досегашната работа на докторантите.

При Мария Чорбаджиева и Павлина Шейтанска се очертаха нови проблеми на превода на литературен тест и интересни съпоставки в областта на сравнителното литературознание, а преподавателското „жури“ предложи готовност за съдействие. Темата на Павел Филипов за дълга и страха в руската литература получи адмирации от всички участници.

Проектът „Докторантски филологически център” е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и несъмнено дава повече възможности за развитие на докторантите в тяхната изследователска дейност, както и възможност за стимулиране на активния диалог научен ръководител-докторант.

Бъдещата работа на проекта предвижда и организиране на две конференции в областта на филологическите науки.

 

снимки: Филологически факултет
снимки: Филологически факултет
снимки: Филологически факултет
снимки: Филологически факултет

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK