Атанас Скатов в откровен разговор с почитателите си в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Призивът на големия алпинист е да опазим природата

По покана на общинския съветник Димитър Бояджиев, вчера в Гоце Делчев беше най-успешният в момента български алпинист Атанас Скатов. На срещата с него дойдоха представители на различни поколения – от ученици до възрастни туристи – ветерани.

Изключително добър събеседник, алпинистът непринудено разказа за себе си, за експедициите, в които е участвал, и за плановете си.

Загърбвайки научната си кариера на магистър по растителна защита, а след това на  докторант от университет в Берлин, както и работата си в голяма немска фирма, Скатов решава, по думите му, „да се чувства по-полезен на себе си и на обществото“. През 2011 година той си поставя за цел да изкачи най-високия връх на всеки континент. Започва усилена подготовка и за две години и половина успява. Той е първият и единственият засега българин, постигнал тази цел. И не само това.  Скатов е единственият българин, успял да стъпне 11 пъти на върхове над 8 000 метра. Много близо е и до следващата си цел – да стане първият наш сънародник, изкачил всичките 14 осемхилядници на планетата, и първият веган в историята на човечеството, който може да стори това.

На срещата заслужилият българин сподели, че от 2006-а година е вегетарианец, а от 2012 приема само растителна храна. Той е доказателство за това, че човек е пълноценен и може да издържи на всякакви натоварвания, спазвайки изцяло растителен режим на хранене.  Личния си  пример алпинистът посвещава на обществена кауза – опазването на природата. На срещата той с тревога говори за големите поражения върху нея, на които е свидетел. Тревожна е и прогнозата, че не след дълго човечеството няма да разполага с достатъчно храна и питейна вода. Затова призивът на Атанас Скатов е да се намали консумацията на месо, тъй като 70% от селскостопанските площи и 2/3 от питейната вода са за нуждите на отглежданите животни. От съществено значение е и замърсяването, което фермите причиняват.

Презентацията, която участниците в срещата изгледаха, им позволи да видят макар и малка част от трудностите, които съпътстват всяка експедиция във високите точки на планетата – катеренето по отвесни ледени скали, понякога с раници, тежки над 30 килограма, рискованото преминаване над огромни пропасти, движението срещу бурни пориви на вятъра…

За преживяванията на алпиниста  по време на експедициите разказват неговите вече шест издадени книги. Те са написани въз основа на дневник, който той си води въпреки изключително тежките условия във високите планини. Към книгите участниците в срещата също проявиха интерес.

А на читателите на ИНФОМРЕЖА Атанас Скатов пожела: „На първо място да са здрави, да са по-добри и да помагат да пазим природата на нашата планета, да оставим нещо и на поколенията след нас“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK