Президентът: Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли

Снимка: бТВ

„Модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности остават предизвикателства пред Българската армия“. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, след като се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Според държавния глава, това са сложни процеси, които изискват тясна координация между военната експертиза и политиците. „Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, посочи Румен Радев. „Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата, нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договарят?“, запита на свой ред президентът.

Румен Радев заяви, че в момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на двата проекта след "това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя". Очаквам новият, макар и закъснял, стратегически преглед на отбраната да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, относно нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачите, ресурсите и хора, добави президентът.

Като важен акцент в представения анализ държавният глава открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти, без които не може да бъде гарантирана мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбрана.

Помолен да коментира думите на премиера, че специално за нуждите на ВВС през последните години са купувани само транспортни самолети, вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война, държавният глава Румен Радев заяви, че намира това за несполучлива шега. „Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците - дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави в Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“, категоричен беше президентът.

В допълнение държавният глава изрази надежда, че премиерът пази приятни спомени от стотиците часове, които е прекарал на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети.

Пред журналисти президентът сподели, че е благодарил на ръководството на Министерство на отбраната за постигнатите през изминалата година успехи по отношение пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта в личен състав, за проведените множество успешни учения, както и заотделените средства за поддържане на техниката и въоръжението. „На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодоляна“, посочи още Румен Радев.

На конференцията в София присъстваха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK