С вертолет Ми-17 започна парадът за Българската армия

Снимка: Булфото

С водосвет започна парадът на Българската армия по повод Деня на храбростта. Тази година се навършват 140 години от създаването на армията ни.

На парада участват представителни части и техника от трите вида въоръжени сили и представителна част от Македонската армия. С вертолет Ми-17 бе открит парада за Българската армия. Парадът води командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Пред Паметника на незнайния воин Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод извърши водосвет на осветени бойните знамена. Водосветът се извърши с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. На водосвета присъства и президентът Румен Радев, съобщи БНР.

Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни, припомнят от Нова телевизия. Символиката на това тайнство е, че се пречистват греховете, освещава участниците и има целебна сила.
За първи път водосвет на бойните знамена е отслужен по времето на цар Симеон Велики. Това е станало преди битката при река Ахелой през далечната 917 година. До падането на България под турско преди всяка битка, която води българската войска, е извършван водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България ген. Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г.

След освещаването на водата с нея се поръсват осем знамена-светини за Българската армия, които се съхраняват във Военно-историческия музей. Едното е знамето, ушито през 1877 година от Стилияна Параскевова. То е първообразът на националния ни трибагреник.
На водосвета беше и знамето на 1-ви конен полк - то е поръчано в Санкт Петербург и е пример за това, че има страни, в които бойно знаме е различно от националното. В основата на знамето е гербът на червено поле-щит и изправен коронован лъв.

На водосвета бяха и знамената на 13-ти пехотен рилски полк, на 15-ти пехотен Ломски полк, на 23-ти пехотен Шипченски полк, на 24-ти пехотен Черноморски полк, на 25 пехотен Драгомански полк и на 30 пехотен Шейновски полк. Знамената са участвали и са били храбро пазени във войните - от Сръбско-българската до Втората световна война.

На парада участват танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс "Оса", пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300.

От Военно-въздушните сили показват вертолетите Ми-17, един от които ще носи националният флаг, както и вертолетите Ми-24 и "Кугър", военнотранспортния самолет "Спартан", учебните самолети "Пилатус" и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

За първи път в Гергьовденския парад участва рота от армията на Македония. Командирът на ротата подполковник Боро Латкоски честити празника на българските представители на въоръжените сили на България.

"В знак на добрите отношения и перспективите пред Македония като бъдещ член НАТО, ние в знак на добра воля, в знак на изпълнение на този договор, който беше подписан между двете правителства, ги поканихме и те откликнаха", каза Каракачанов пред БНР.

По-късно българският президент Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов ще посетят военното гробище в Ново село в Македония. Там ще отдадат почит пред загиналите български войни.

На водосвета присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, народни представители, военни аташета на страните, акредитирани у нас.

 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK