Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Източник: EPA/БГНЕС

Международният наказателен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия издава окончателната присъда на бившия командир на армията на босненските сърби Ратко Младич, който е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и извършване на военни престъпления по време на опустошителната война в Босна в периода между 1992 и 1995 г., съобщават световните информационни агенции.

Съдията обяви, че Младич носи значителна отговорност за престъпления, включително преследване, изтребление, убийства в градове в Босна. Съдията определи, че Младич е извършил престъпления срещу човечеството.

Съдията също така изтъкна, че Младич е възнамерявал да извърши геноцид в босненския град Сребреница, където 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани. Присъдата на Младич за тези престъпления е доживотен затвор.

Съдът също така определи, че Младич е възнамерявал да извърши кръвопролитно нападение и обстрел на град Сараево. Младич беше изведен от съдебната зала след негов гневен изблик срещу трибунала, докато съдията четеше присъдата му.

Привърженици на Младич са издигнали плакати в Босна, възхваляващи бившия босненски сръбски военачалник. На плакатите в източния босненски сръбски град Братунац е имало снимка на Младич във военно облекло с думите "Ти си нашия герой", написани над лика му.

Някои бивши войници, които са се сражавали под командването на Младич, са се събрали заедно, за да наблюдават произнасянето на присъдата на трибунала.

Същевременно оцелели от клането през 1995 г. в източния град Сребреница са се събрали в мемориален център също да наблюдават телевизионното предаване на живо от съдебната зала в Хага.

Младич настоява, че е невинен.

Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия потвърди, че е имало геноцид в Сребреница. Председателстващият съдия Алфонс Ори заяви, че съдът е установил, че "геноцид, преследване, изтребление, убийство и нечовешки акт на насилствено предаване са били извършени в или около град Сребреница" през 1995 г.

Предишни произнасяния на съдебни инстанции също са постановявали, че клането на 8 000 мюсюлмански мъже и мюсюлмански момчета в Сребреница е геноцид.

Пред сградата на трибунала, докато вътре съдията произнасяше присъдата на Младич, се е разразила свада, след като млад мъж, носещ сръбски флаг, се е приближил към група бошняци (босненски мюсюлмани), очакващи присъдата. Жена от групата се е опитала да изтръгне знамето от мъжа. Полицаи са въвели ред и са прекратили свадата.

Мъжът, който посочи, че е дошъл да подкрепи Младич, крещял: "Не пипай знамето ми." Жената му казала да спре да провокира жертвите, добавяйки, че "тъжно е, че негодниците все още прославят геноцида и агресията".

Инцидентът отразява разцепленията между сърбите и бошняците във връзка със съдебния процес срещу Младич. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5