Нападателят от Ница е 21-годишен тунизиец, пристигнал във Франция преди 21 дни

Снимка: XINHUA/БТА

Хората в Ница са уплашени и очакват действия от френското правителство срещу терористичната заплаха

Втори терористичен атентат с обезглавен във Франция. След убийството на учителя, показал карикатурите с пророка Мохамед, мишена е стара църква в центъра на Ница. Убити са трима души, сред които и жена, която е обезглавена.

Нападението има своята предистория. През септември започна съдебното дело за атентатите в редакцията на „Шарли ебдо“ през 2015 г. По този повод списанието отново публикува карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха гнева на ислямските радикали.

„Ал Кайда“ отново заплаши „Шарли ебдо“ с нови терористични атаки. На 25 септември пред бившата редакция на изданието бе извършено нападение и бяха ранени 4 души.

Точно преди 2 седмици по особено жесток начин беше убит учителят по история Самюел Пати. Причината за покушението е, че преподавателят показал на учениците си карикатурите на „Шарли ебдо“ като част от дебат за свободата на словото.

Убийството предизвика шок във Франция. На погребението на Пати присъства френският президент Еманюел Макрон, който заяви, че страната му няма да се откаже от публикуването на карикатури и както може да бъде критикуван всеки политик, така може да бъде критикувана и всяка религия.

Изказването му предизвика вълна от недоволство и протести в ислямския свят. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че френският му колега се нуждае от психиатрично лечение.

Близката до „Ал Кайда“ новинарска агенция „Табат“ преди 3 дни отново отправи предупреждение за бъдещи нападения във Франция.

Така се стигна до терористичния акт в Ница този четвъртък. Атаката бе извършена в църквата „Нотр Дам“ в центъра на града. Убити чрез обезглавяване трима души - възрастна жена на около 60 години, 44-годишна бразилка и пазачът на храма, който този петък е трябвало да навърши 55 години.

Нападателят е 21 годишен тунизиец. Той е дошъл в Европа едва миналия месец. Пристигнал е с лодка с мигранти на италианския остров Лампедуза, където е бил в бежански лагер. Влязъл е във Франция преди 21 дни, пребивавал е в страната нелегално.

Органите на реда са заловили терориста, който е жив, но тежко ранен.

Свидетел на нападението в Ница е бил нашият сънародник Борис Борисов, който работи на метри от църквата, където е била извършена терористичната атака, информира bTV.

„Вчера отидох на работа в 8:55 ч. Видях доста голяма паника. Хора, които тичат по главната улица и се крият в магазините“, разказва Борис. Първоначално той наблюдавал случващото се от улицата, но после с колегите му решили да се качат и скрият в офиса, защото не знаели какво става и дали няма други терористи. От прозореца наблюдавал действията на органите на реда.

„Полицията пристигна 5 минути, след като ги повикаха. Блокираха площада пред църквата“, казва Борис. После служителите на реда влезли в църквата, чули се изстрели и взрив.

По думите на Борис в цяла Франция и в частност в Ница се чувства голямо напрежение заради последните терористични атаки, които съвпадат с въвеждането на новото извънредно положение като мярка срещу пандемията с коронавирус.

Хората очакват действия от френското правителство срещу терористичната заплаха, казва Борис. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK