Манолова: От обещаните 50 милиона до затворените фирми стигнаха между 500 хил. лв. и 1 млн. лв.

Снимка: Изправи се.БГ

24 лв. или 12 лв. на ден са мизерни пари, но и те не стигнаха до хората, посочи Манолова в Шумен

Социалният министър обеща телевизионно, че ще се изплатят 50 млн. лв. за 50 хил. души до края на 2020 г., но раздадените пари са между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Шумен.

В резултат на затворените икономически дейности над 350 хил. души са засегнати и трябваше да бъдат подкрепени с 24 лв. или 12 лв. на ден. Това са мизерни пари, но хората не ги получиха и са в пълна безизходица. В Шумен хората не са получили подкрепата, но има одобрени 336 души, а в Нови пазар има одобрени 36 души. Колко обаче са разплатени - не е ясно, допълни тя.

Парите, които са в бюджета, да са в подкрепа на бизнеса и хората, за зелени каузи, а не за приятелския кръг на властта. Безхаберието в пилеенето на народните пари трябва да се спре. Видяхме множество обекти, които изглеждат като картичка и са хубави, но не работят. Например, помпената станция, която трябва да обслужва част от Шумен, но в момента не функционира, подчерта Манолова.

Мерките, които предприема правителството в здравната и икономическата сфера са неадекватни, ако сравняваме с другите европейски държави. Няма отговор защо България беше първа по смъртността от коронавирус в края на 2020 г. Не е ясно и защо са най-малко ваксинираните в България. Пълен провал е да са ваксинирани едва 35 хил. души, категорична е тя.

Цялата подкрепа на Бойко Борисов за бизнеса се състои в 173 млн. лв. за малките фирми, а обещаха 1 млрд. лв. Останалото е прехвърляне на едни пари за подкрепа на бизнеса - обещаха се 75 млн. лв., но нищо не стигна до хората, обещаха други 57 млн. лв. за средните фирми, очевидно същите, но никой не получи от тях. Сега 57 млн. лв. са пренасочени за фиксираните разходи на затворените фирми, но и от тях никой не е получил, заяви още Манолова.

На въпрос как ще се гарантира честността на изборите, Манолова заяви, че „Изправи се.БГ“ обединява усилия срещу изборната машина на ГЕРБ, която краде гласовете на българите. С Отровното трио, Демократична България и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се обединяваме за общи усилия за опазване на изборите, за наблюдение на изборния процес и за организиране на паралелно броене, допълни тя.

Манолова е категорична, че ще настоява за пакт за почтеност на социолозите, да излязат с имената си, а не през медиите, с които са сключили непублични договори.

Днес внесохме предложение за законодателни промени в Изборния кодекс, с които да се създаде 32 МИР за българите в чужбина, така че да се гарантира конституционното им право на глас, каза още Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK